poniedziałek, 22 grudnia 2014

Choinki z pierniczków

Dziś przedstawiam wam ostatnią propozycję pierniczkową. Choinki z pierników są bardzo proste i efektownie. Idealnie sprawdza się, jako ozdoba stołu, jak również drobny prezent dla najbliższych. 



środa, 17 grudnia 2014

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami to fajny pomysł na obdarowanie naszych bliskich. Świetnie będą prezentowały się zawieszone na choince, jak również na świątecznym stole.



niedziela, 14 grudnia 2014

Drożdżowa gwiazda z makiem

Święta zdecydowanie kojarzą nam się z makiem i makowcem. Przygotowałam dla Was makowca w innej, myślę, że bardziej efektownej wersji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


środa, 10 grudnia 2014

Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu. Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak - recenzja

Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak to eksperci w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które proponują w tej książce, są proste, zdrowe i przygotowane z ogólnodostępnych produktów.  




sobota, 6 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne


Dzisiejszy dzień jest idealny do przygotowania świątecznych pierniczków. Mikołaj dzisiaj roznosi prezenty, w radiu można już posłuchać świątecznych piosenek. Zapach unoszący się podczas pieczenia pierniczków na pewno pozwoli Wam jeszcze bardziej poczuć zbliżające się święta.


sobota, 29 listopada 2014

Ballarini Servin Tavola - recenzja naczyń

Chciałam Wam przedstawić kolejną recenzję produktów firmy Ballarini. Do tej pory jestem oczarowana jakością testowanych produktów. Tym razem mialam przyjemność przetestować linię profesjonalną Servin Tavola. 



środa, 26 listopada 2014

Pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym

Pyszne, pieczone jabłka z cynamonem, orzechami i czekoladą. Miękkie i aromatyczne, idealnie na jesienne i zimowe dni. Świetnie komponują się z sosem waniliowym.  Proste, szybkie i smaczne. Polecam!




niedziela, 23 listopada 2014

Cukiniowe spaghetti z łososiem i newellą w sezamie

Lekkie, warzywne spaghetti z cukinii i marchewki, w towarzystwie pomidorów, łososia i newelli w sezamie. Zamiast makaronu spaghetti użyłam cienko pokrojonej cukinii  i marchewki, które rewelacyjnie się sprawdziły w tej roli. Paski wykonałam za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw. Wyszło smacznie, zdrowo i kolorowo.



czwartek, 20 listopada 2014

Zielony koktajl ze szpinakiem i bananem

Zdrowy, oczyszczający koktajl ze szpinakiem, bananem i sokiem z pomarańczy. Warto wprowadzić go do swojej diety. Szpinak nie jest bardzo wyczuwalny w koktajlu,  warto więc się skusić i łączyć go z różnymi owocami.





sobota, 15 listopada 2014

piątek, 14 listopada 2014

Carpaccio z buraka i pomarańczy z grillowaną newellą w miodzie

Dziś coś lekkiego, zdrowego i kolorowego. Carpaccio z pieczonego buraka i pomarańczy z grillowaną newellą w miodzie. Bardzo fajne i smaczne danie. Newella to unikatowy, naturalny produkt z białka jaja kurzego. Zawiera dużą ilość najwyższej jakości protein, co czyni ją cennym źródłem bardzo ważnej dla ludzkiego organizmu substancji odżywczej.
 Nie zawiera laktozy i glutenu.



wtorek, 11 listopada 2014

Łazanki po góralsku

Dziś przedstawiam Wam pomysł na łazanki po góralsku. Do ich przygotowania użyłam słodkiej kapusty, oscypka i żurawiny. Dodałam odrobinę indyjskiej nuty, czyli kurkumy. Nie jest ona wyczuwalna w daniu, ale sprawia, że łazanki nabrały fajnego, złocistego koloru. Zapraszam!


niedziela, 9 listopada 2014

Gruszka w cieście francuskim z czekoladą i żurawiną

Gruszka + ciasto francuskie? Brzmi banalnie. Dziś postawiłam na bardziej efektowną prezentację. Pyszna gruszka w cieście francuskim, wypełniona czekoladą, orzechami i podana z żurawiną. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a piękna prezentacja na talerzu z pewnością będzie miłym zaskoczeniem dla niespodziewanych gości.



niedziela, 2 listopada 2014

Czekoladowe ravioli z jabłkiem, cynamonem i sosem karmelowym

Uwielbiam ravioli, często je robię, jednak zawsze na wytrawnie. Tym razem postanowiłam spróbować wersję na słodko. Czekoladowe ravioli, w kształcie uroczych serduszek z kremowym serkiem, jabłkiem i cynamonem. Dodatkowo postawiłam na sos karmelowy i orzechy laskowe. Całość komponuję się świetnie. Danie to możemy przygotować na obiad, kolację, a nawet deser.


piątek, 24 października 2014

Dyniowe mini chałki z cynamonową kruszonką

Sezon dyniowy trwa, więc chciałam Wam przedstawić kolejny dyniowy wypiek. Tym razem padło na pyszne, dyniowe mini chałki z cynamonową kruszonką. Zapraszam!



wtorek, 21 października 2014

Śniadanie do łóżka

Śniadanie do łóżka? Czemu nie. Każdy z nas zasługuje czasem na słoneczne śniadanie podane prosto do łóżka. Dyniowy jogurt w towarzystwie moreli i pomarańczy, z dodatkiem prażonych orzechów włoskich podany w słonecznej miseczce. Pamiętaj... śniadanie nie musi być nudne!


sobota, 18 października 2014

Odrywane bułeczki dyniowe z twarożkiem i malinami

Pyszne, drożdżowe bułeczki dyniowe z serem i dżemem malinowym. Idealne na śniadanie. Bułeczki są pulchne i mięciutkie. Polecam serdecznie!



środa, 15 października 2014

Ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą (bez jajek i mąki)

Błyskawiczne ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą. Przygotowanie ich zajmuję dosłownie chwilę. Ponadto są zdrowe i dietetyczne, ponieważ w masie nie ma jajek, mąki i masła. Zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów, rodzynek czy żurawiny.



niedziela, 12 października 2014

Banany zapiekane z wiśniami, serkiem wiejskim i orzechami

Pyszna propozycja śniadaniowa. Zapiekane banany z wiśniami, serkiem wiejskim i orzechami. Polane miodem i oprószone wiórkami kokosowymi. Polecam!



poniedziałek, 6 października 2014

Szarlotkowy parfait z orzeszkami

Szarlotkowy parfait z orzeszkami to idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia. Lekko, zdrowo i szybko. Przygotowując parfait w słoiczku spokojnie możemy zabrać go ze sobą np. do pracy.




piątek, 3 października 2014

Cebula faszerowana kurkami

Cebula faszerowana kurkami to świetny pomysł na przekąskę. Cebulki często goszczą na moim stole, z przeróżnym farszem. Zawsze zachwycają i cieszą się powodzeniem. Zapraszam!



niedziela, 28 września 2014

Burger wieprzowy z serem pleśniowym + test patelni Ballarini

Idealny burger wieprzowy z serem pleśniowym, pomidorem malinowym, czerwoną cebulą i sałatą. Do tego bułki domowej roboty i pyszny obiad gotowy. Po raz kolejny miałam przyjemność testować produkt firmy Ballarini. Tym razem padło na patelnię indukcyjną z linii Positano. Serdecznie zapraszam na burgera i recenzję.



piątek, 26 września 2014

Sernik creme brulee z malinami - najlepszy sernik

Pyszny, delikatny sernik z chrupiącą skorupką creme brulee i malinami. Czy to nie brzmi wspaniale? Najlepszy sernik, jaki udało mi się do tej pory zrobić. Zdecydowanie mój faworyt. Polecam serdecznie!




Składniki:
(tortownica 24cm)

- 1 kg sera z wiaderka*
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju


Creme brulee:

- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 400 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

- 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego, może być również brązowy lub biały
- 150 g malin

* Jeśli chodzi o ser wiaderkowy, użyłam sera Delfiko. Według mnie jest najlepszy. Użyłam 500g sera waniliowego i 500 g sera śmietankowego


W misce umieszczamy ser oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy budyń, rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masa sernikowa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, następnie wrzucamy maliny. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy creme brulee. Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie nalezy używać miksera, ponieważ masa za bardzo się napowietrzy. Do utartych żółtek dolewamy stopniowo ciepłą śmietankę, cały czas mieszamy. Należy robić to stopniowo, aby masa nam się nie zważyła. Sernik wyjmujemy z piekarnika i powoli wlewamy na niego mase creme brulee. Sernik umieszczamy ponownie w piekarniku. Pozbywamy się formy z wodą i pieczemy tradycyjnie w temp. 120 stopni ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie. Gotowy sernik odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie skorupka.





Smacznego!

poniedziałek, 22 września 2014

Roladki z gruszką w orzechowej panierce

Jesienna propozycja obiadowa. Soczyste gruszki w miodzie, serek śmietankowy, filet z kurczaka. Całość otulona orzechową panierką. Zapraszam!


czwartek, 18 września 2014

Babeczki z malinami i marcepanem

Tak się składa, że na swoim ogródku posiadam późne maliny, które są u mnie nawet do października. W sklepach i na targowiskach równiez malin nie brakuje. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu.



wtorek, 16 września 2014

Gruszka z twarożkiem i orzechami w miodzie

Dziś propozycja prostej, ale za to efektownej i zdrowej przekąski. Gruszka przekładana waniliowym twarożkiem i orzechami w miodzie. 



niedziela, 7 września 2014

Sernikobrownies z malinami

Dziś przedstawiam Wam przepis na sernikobrownies z malinami. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co to za ciasto i jakie jest pyszne. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować, zachęcam do zrobienia. Idealnie komponuję się z malinami, ale równie dobrze smakować będzie z wiśniami. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson, jednak do przepisu wprowadziłam kilka zmian.


niedziela, 31 sierpnia 2014

Tarta z kurkami i kurczakiem

Sezon kurkowy trwa w najlepsze. Postanowiłam wiec przygotować taką oto tartę z kurkami i kurczakiem. Smaczna, prosta i sycąca.


środa, 27 sierpnia 2014

Deser z galaretką, owocami i bitą śmietaną

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy dowolnego smaku galaretki i ulubionych owoców. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Deser jest bardzo prosty, a sposób podania na pewno spodoba się niejednemu fanowi galaretek.



niedziela, 24 sierpnia 2014

Placuszki tiramisu z malinami + test patelni Ballarini

Zapraszam serdecznie na pyszne kawowe placuszki z bitą śmietaną i malinami. Idealne na śniadanie, czy kolację. Do przygotowania placuszków posłużyła mi patelnia Ballarini Versilia, która miałam przyjemność testować dzięki uprzejmości firmy Ballarini.



poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Wyniki konkursu

Na wstępie chciałabym wszystkim podziękować za liczny udział w konkursie! Przesłaliście mnóstwo pysznych pomysłów na dania, które mogłyby znaleźć się w menu polskiej, tradycyjnej restauracji. Od samego czytania robiłam się głodna. Wybór był bardzo trudny... gdybym mogła rozdałabym więcej nagród, niestety do podziału mam tylko dwie książki. Czas na wyniki...



niedziela, 10 sierpnia 2014

Szarlotka - prosty przepis

Ładna pogoda oraz sezon urlopowy powoduje, że w ostatnim czasie przepisy na blogu pojawiają się trochę rzadziej. Dodatkowo pracuję, nad pewnym zleceniem, co również zabiera mi czas. Obiecuję jednak poprawę i zapraszam na pyszną szarlotkę, podawaną koniecznie z lodami! :)



piątek, 1 sierpnia 2014

"Stuletnia Gospoda" Katarzyna Majgier + KONKURS

"Stuletnia Gospoda" to książka napisana przez Katarzynę Majgier, swoją premierę miała 30 lipca, jest to tzw. "food fiction" czyli połączenie powieści z przepisami kulinarnymi.



czwartek, 31 lipca 2014

Koktajl jagodowo-bananowy

Pogoda za oknem sprawia, ze nie mam czasu i chęci na spędzanie w kuchni więcej niż 10 minut. Dlatego dziś przepis na szybki koktajl, który w upały sprawdza się idealnie.



piątek, 25 lipca 2014

Creme brulee

Dziś przedstawiam Wam pomysł na wykorzystanie żółtek. Sprawdzony i niezawodny creme brulee. Deser ten zawsze wszystkim smakuje i znika w błyskawicznym tempie. Idąc za Liską z bloga White Plate stosuję zasadę: 1 żółtko, 100 ml śmietanki kremówki, 15 g cukru. Polecam!



poniedziałek, 21 lipca 2014

Proste ciasto z malinami i borówkami

Prosty i szybki przepis na ciasto ucierane z owocami. U mnie królują ostatnio maliny i borówki. Polecam! P.S ciasto wyjdzie dość geste i po wyłożeniu na blachę niskie, ale nie przejmujcie się, takie właśnie ma być :)


poniedziałek, 14 lipca 2014

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa idealna do gofrów, naleśników czy lodów. Sprawdzi się również jako dodatek do tortów, serników i placuszków. Zapas słoiczków na zimę obowiązkowy, także do dzieła! :)



poniedziałek, 7 lipca 2014

Sałatka z bobem i wędzonym kurczakiem

Dziś przedstawiam Wam przepis na sałatkę z bobem i kurczakiem wędzonym. Kurczak jest pyszny, pachnący i przede wszystkim własnej roboty. Sałatkę podałam w słoiczkach dzięki czemu można ją zabrać do pracy, szkoły czy spakować na piknik.



 Składniki:

- 150 g bobu
- 2/3 puszki kukurydzy
- ćwiartka kurczaka wędzonego
- 18 pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- saszetka oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sok z cytryny
- sól
- pieprz


Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15-20 minut. Obieramy ze skórki. Kurczaka, pomidorki oraz fetę kroimy. Składniki układamy w słoiczku warstwowo. Najpierw bób, następnie kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka wędzonego, pomidorki i fetę. Do oleju dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny. Mieszamy i polewamy sałatkę.

 

Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl. Konkurs odbywa się na blogu Majany: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html 


Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu

 

czwartek, 3 lipca 2014

Ciasto mleczne z owocami - tres leches


Tres leches jest to popularne, meksykańskie ciasto, nasączane syropem z 3 rodzajów mleka. Jest bardzo wilgotne, powiedziałabym nawet, że mokre. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić o owoce. Ciasto wyszło pyszne.  Nie bójcie się takiej ilości syropu, zapewniam Was, że ciasto wypije wszystko. Polecam! :)



niedziela, 29 czerwca 2014

Burger wegetariański z kotletem jajecznym i pieczarkami

Kto nie lubi czasem zjeść jakiegoś fast fooda? Co prawda staramy się, aby raczej nie jeść takich rzeczy, czasami jednak potrzeba jest silniejsza. Osobiście nie ufam burgerom sprzedawanych w budkach czy lokalach. Nigdy nie wiadomo co jest w środku. Dlatego, gdy Was najdzie ochota na fast foody polecam tego pysznego, domowego burgera. Dzisiaj propozycja wegetariańska z kotlecikami jajecznymi i pieczarkami. Powiem Wam szczerze, że wcinałam go, aż mi się uszy trzęsły! :)



wtorek, 24 czerwca 2014

Owsiane muffinki z truskawkami i kruszonką

Pyszne owsiane muffinki z truskawkami i kruszonką, jeśli jeszcze nie macie dosyć truskawek spróbujcie koniecznie :) Muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie. Polecam!


piątek, 20 czerwca 2014

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, serem kozim i orzechami

Kolejna zdrowa propozycja makaronowa. Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, podany z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami włoskimi. Zapraszam!

                                                                                                                                                                                         

czwartek, 19 czerwca 2014

Lekki makaron z grillowanym kurczakiem, melonem i truskawkami w towarzystwie mięty, prażonego słonecznika i dyni

W weekend postanowiłam przygotować danie z makaronem. Miało wyjść lekko, zdrowo i kolorowo. Efekt oceńcie sami :)




Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego uszka Lubella 
- 2 filety z kurczaka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 truskawek
 - 1/2 melona galia
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- listki mięty
- sól
- pieprz

Sos balsamiczny:

- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego


Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy na grillowanej patelni. Pomidorki kroimy na pół, truskawki w ćwiartki. Melona wydrążamy łyżeczką. Słonecznik razem z dynią prażymy przez chwilę na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy pomidorki, truskawki oraz melona. Kładziemy pokrojonego, grillowanego kurczaka. Posypujemy słonecznikiem, dynią oraz żurawiną. Dodajemy listki mięty i całość polewamy sosem balsamicznym.







Smacznego!