Dziś kolejna propozycja na sałatkę. Miodowy kurczak z wyczuwalnym miętowym aromatem, słodkie figi i orzeźwiający grejpfrut. Lekka, aromatyczna i pyszna!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- mix sałat
- 2 figi
- pół czerwonego grejpfruta
- musztarda miodowa
- śmietana 12%
- miód
- maggi
- kilka listków świeżej mięty
- kilka kropel soku z cytryny
W miseczce przygotowujemy marynatę: 4 łyżeczki musztardy miodowej, 4 łyżeczki miodu oraz łyżeczkę maggi. Listki mięty drobno siekamy i dodajemy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy pod skosem na plastry o grubości 2 cm. Pokrojonego kurczaka wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie smażymy kurczaka na oliwie do uzyskania złocistego koloru. W kolejnej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy 3 łyżeczki śmietany 12%, 1 łyżeczkę musztardy miodowej i 1 łyżeczkę miodu. Dodajemy również kilka kropel soku z cytryny. Figi myjemy i kroimy na 4 części. Grejpfruta obieramy i usuwamy błonki. Na talerzach rozkładamy mix sałat, polewamy je sosem i układamy kurczaka, grejpfruta oraz figi.
Smacznego!