poniedziałek, 28 października 2013

Makaronowe roladki z bakłażanem, szynką i fetą

Weekend u mnie był makaronowy :)  Przedstawiam więc kolejny przepis, tym razem na lasagne inaczej. Makaronowe roladki z bakłażanem, szynką i fetą. Zapraszam!



Składniki:

- 10 płatów makaronu do lasagne
- 1 mały bakłażan
- 250 g sera feta
- 10 plasterków szynki
- 100 g sera żółtego
- sól

Sos pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz


Makaron  gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy i rozkładamy, aby się  nie posklejał. Bakłażana kroimy w cienkie paski, solimy, odstawiamy. Po 15 minutach myjemy, wypłukujemy nadmiar soli i smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż się lekko zarumieni. Fetę umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Płat makaronu smarujemy fetą, układamy grillowanego bakłażana i plasterek szynki. Całość rolujemy. Gotowe roladki umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Zapiekamy 10 minut, po czym posypujemy roladki serem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 15 minut, następnie miksujemy na gładki sos. Wykładamy roladki na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Możemy również nalać sos do naczynia z roladkami i razem zapiekać.



Smacznego!

niedziela, 27 października 2013

Makaron z oliwkowym pesto i chrupiącym boczkiem

Dziś prosty i szybki przepis na makaron z oliwkowym pesto, chrupiącym boczkiem i warzywami.



Składniki:

- makaron penne
- 5 plasterków chudego, parzonego boczku
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- plasterek sera pleśniowego
- sól
- pieprz
- bazylia

Pesto oliwkowe:

- garść czarnych oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 15 g suszonych pomidorów w płatkach
- łyżeczka oliwy
- pieprz

Wszystkie składniki na pesto miksujemy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w paski i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Na czystej patelni smażymy posiekaną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy drobno posiekaną paprykę. Chwile smażymy, po czym dodajemy boczek i 2 łyżki pesto. Dodajemy makaron  i dokładnie mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy serem pleśniowym i bazylią.



Smacznego!

sobota, 26 października 2013

Makaronowe koreczki z papryką, fetą i boczkiem

Makaronowe koreczki to całkiem fajna alternatywa dla zwykłych koreczków. Przepis ten powstał z uwagi na trwający konkurs marki Lubella. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba :)



Składniki:

- 5 płatów makaronu do lasagne
- 150 g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 10 plasterków, chudego, parzonego boczku
- garść czarnych oliwek


Makaron gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odkładamy do przestygnięcia. Fetę umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem, aby łatwiej smarowało się makaron. Paprykę  czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Płat makaronu smarujemy fetą, układamy papryki, a następnie plasterki boczku. Całość zwijamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po czym wbijamy 4 wykałaczki w 1 rulon i kroimy. Nabijamy po jednej oliwce i podajemy.


Smacznego!

niedziela, 20 października 2013

KONKURS!

Miło mi zaprosić Was na pierwszy konkurs na moim blogu. Mam nadzieję, że nagrody Was zainteresują i będziecie chcieli wziąć udział. Zatem serdecznie zapraszam!

Nagroda:

- forma do ciastek bądź mini babeczek, dzięki której możecie stworzyć przepyszne małe cuda, dekorując je lukrem, polewą czekoladową czy kolorową posypką.
- 50 szt. papilotek do pralinek
- cukrowe dekorki serduszka








Zadanie konkursowe:

Przygotuj swój ulubiony deser. Może to być ciasto, babeczki, deser w szklance, czy zapiekany w piekarniku. Forma dowolna. Będę brała pod uwagę pomysłowość i kreatywność. Deser powinien być ciekawy i inspirujący.

Regulamin konkursu:

1. Konkurs trwa od 20.10.2013 do 30.10.2013 do godziny 23.59
2. Ogłoszenie wyników 3.11.2013
3. Wysyłka nagrody odbędzie się do 7 dni po ogłoszeniu wyników konkursu (tylko na terenie Polski).
4. Aby wziąć udział w konkursie należy polubić mój profil na facebooku Cook & Look
5.  Wysłać zadanie konkursowe tj. autorskie zdjęcie + przepis na maila: ania.wedzina@gmail.com (w tytule proszę wpisać: Konkurs - ulubiony deser)
6. Proszę również podać w mailu swoje imię i nazwisko, abym mogła zweryfikować polubienie na facebooku.
7. Zwycięzcę konkursu wybieram osobiście.
 8. Można dodać maksymalnie 3 przepisy.

Bardzo proszę przeczytać uważnie regulamin konkursu, przepisy bez zdjęć, same zdjęcia czy też brak podania swoich danych dyskwalifikuje udział w konkursie.

Powodzenia!






sobota, 19 października 2013

Pieczony pstrąg

Dawno na stole nie gościła u mnie żadna ryba. Postanowiłam więc nadrobić zaległości i upiec pstrąga. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, pieczony pstrąg sprawdzi się idealnie.


Składniki:

- 2 wypatroszone pstrągi
- 6 plasterków cytryny
- garść koperku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy całe solą i pieprzem. Do środka wkładamy masło i posiekany koperek oraz plasterki cytryn. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Smacznego!

wtorek, 15 października 2013

Czekoladowy sernik z wiśniami

Serników raczej nie trzeba zachwalać. Serniki bronią się same. Dzisiaj przedstawiam Wam kremową wersję czekoladowego sernika z wiśniami. Jeśli ktoś lubi takie połączenie, polecam wypróbować :)



Składniki (tortownica 16 cm):

Spód:

- 120 g herbatników lub ciastek typu digestive
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g masła

Masa:

- 500 g twarogu sernikowego typu President*
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- szklanka wydrążonych wiśni

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%

* lub 250 g twarogu i 250 g mascarpone- sernik wyjdzie, bardziej mazisty, kremowy.

Ciastka kruszymy ręcznie lub w robocie. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy łyżeczkę kakao i całość mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie ugniatamy łyżką ciasteczka i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg umieszczamy w misce, razem ze śmietaną, jajkami, cukrem, budyniem i ekstraktem z wanilii. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą czekoladę, łyżeczkę kakao i ponownie mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na przygotowany spód, po czym układamy wiśnie i wylewamy resztę masy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Boki i spód tortownicy owijamy folią aluminiową. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut. Sernik studzimy najpierw w piekarniku ok. 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

W międzyczasie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Lekko przestudzoną czekoladę wylewamy na sernik i rozsmarowujemy.  Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz tortownicy i wkładamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sernik najlepiej podawać prosto z lodówki.



Smacznego!
inspiracja tutaj

czwartek, 10 października 2013

Śniadaniowe rogaliki drożdżowe

Pyszne, domowe rogaliki drożdżowe. Podanie na śniadanie, z masłem i ulubiona konfiturą. Idealne na rozpoczęcie dnia. Rogaliki są miękkie, puszyste i pachnące. Znikają w błyskawicznym tempie :)




Składniki 12 sztuk:

- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 20 g świeżych drożdży
 - 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g masła

Dodatkowo:
- 1 jajko
- łyżka mleka
- mak


Wszystkie składniki umieszczamy w misce, jajko, mleko i masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wyrabiamy gładkie ciasto ok. 10 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia ciasta ok. 1,5 godziny. Następnie ciasto należy odgazować, wyłożyć na blat i rozwałkować na koło. Następnie ciasto przecinamy na 4 równe części, każdą z nich na kolejne trzy. Powstanie nam 12 trójkątów ciasta. Każdy kawałek zawijamy od najszerszej części do najwęższej. Tak uformowane rogaliki kładziemy na blaszce, pamiętając, aby zostawić dość spore odstępy i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20-22 minuty. Studzimy na kratce.




Smacznego! 
inspiracja tutaj

poniedziałek, 7 października 2013

Skrzydełka w miodzie

Przepis na pyszny i prosty obiad z jedną z moich ulubionych marynat. Kurczak wychodzi miękki, soczysty i ma piękny, rumiany kolor.



Składniki:

- 8  skrzydełek z kurczaka
-4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- tymianek

Skrzydełka, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i odcinamy końcówki. W misce mieszamy miód, musztardę, sos sojowy i olej. Dodajemy świeży lub suszony tymianek. Można użyć również ziół prowansalskich. Skrzydełka zalewamy gotowa marynatą, dokładnie je obtaczając. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy skrzydełka 40 minut, raz na jakiś czas polewając górę marynatą. Podajemy z talarkami, frytkami lub ryżem.



Smacznego!

środa, 2 października 2013

Mus czekoladowy

Dla fanów czekolady mam przepis na prosty i smaczny mus czekoladowy. Jest puszysty i mocno czekoladowy. W tak pochmurne dni dawka czekolady na pewno poprawi Wam humor :)



 Składniki:

-   100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 150 ml kremówki
- łyżeczka cukru pudru


Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z wodą i masłem w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do roztopionej, przestygniętej czekolady dodajemy żółtko i miksujemy. Białko ubijamy ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym stopniowo dodajemy je do czekolady, delikatnie mieszając. W kolejnej misce ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i przekładamy ubitą śmietanę do masy czekoladowej, również delikatnie mieszając. Gotowy mus przekładamy do małych naczyń i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Smacznego!