Weekend u mnie był makaronowy :) Przedstawiam więc kolejny przepis, tym razem na lasagne inaczej. Makaronowe roladki z bakłażanem, szynką i fetą. Zapraszam!
Składniki:
- 10 płatów makaronu do lasagne
- 1 mały bakłażan
- 250 g sera feta
- 10 plasterków szynki
- 100 g sera żółtego
- sól
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy i rozkładamy, aby się nie posklejał. Bakłażana kroimy w cienkie paski, solimy, odstawiamy. Po 15 minutach myjemy, wypłukujemy nadmiar soli i smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż się lekko zarumieni. Fetę umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Płat makaronu smarujemy fetą, układamy grillowanego bakłażana i plasterek szynki. Całość rolujemy. Gotowe roladki umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Zapiekamy 10 minut, po czym posypujemy roladki serem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 15 minut, następnie miksujemy na gładki sos. Wykładamy roladki na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Możemy również nalać sos do naczynia z roladkami i razem zapiekać.
Smacznego!