sobota, 24 maja 2014

Ciasto "Malinowy Chruśniak"

Genialne ciasto, które znika w błyskawicznym tempie. Kruchy spód, na oleju rzepakowym, galaretka z owocami, krem z mascarpone i chrupiąca beza. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezastąpionym składnikiem w zdrowej kuchni. Serdecznie polecam!



niedziela, 18 maja 2014

Warstwowa rolada z owocami

Dziś przedstawiam Wam pomysł na nietypową roladę. Przygotowanie jej zajmuję trochę czasu, ze względu na tężejące galaretki, ale zapewniam, że warto! :)


wtorek, 13 maja 2014

Babeczki z bezą i kremem rabarbarowym

Miał być przepis na pyszne ciasto, ale nie zdążyłam napisać. Mam nadzieję, że na dniach nadrobię zaległości. Dzisiaj natomiast polecam waniliowe babeczki z bezą i rabarbarowym curdem.



piątek, 2 maja 2014

Rabarbarowy curd

Sezon na rabarbar trwa, więc dla miłośników różowych łodyg przygotowałam pyszny rabarbarowy curd. Idealnie sprawdzi się do ciast, babeczek,  przekładania tortów czy naleśników. Nie wspominając, że wyjadany ze słoiczka łyżką nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa.



czwartek, 1 maja 2014

Chrupiące gofry (przepis na słabą gofrownicę)

Gofry... kto ich nie lubi. Ja uwielbiam wszystkie, miękkie, chrupiące, na słodko czy na słono. Każdy jednak chciałby zrobić w domu takie gofry, które są sztywne, chrupiące i nie uginają się pod ciężarem dodatków. Jednak na zwykłych, domowych gofrownicach o słabej mocy, taki efekt jest ciężki do osiągnięcia. Kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta wody zamiast mleka. Zachęcam więc do spróbowania przepisu.