Uwielbiam połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych owoców. Czerwone porzeczki nadają się do muffinek idealnie. Bardzo je lubię, są wilgotne, smaczne i szybko znikają ze stołu! Dlatego zawsze robię większą porcję :)
Składniki na ok. 18 muffinek:
- 100 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka czerwonych porzeczek
Roztopione, przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy też czerwone porzeczki. Następnie łączymy wszystkie składniki razem, delikatnie mieszając. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami, nalewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180
stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka.
Smacznego!