sobota, 27 lipca 2013

Muffinki z czerwoną porzeczką

Uwielbiam połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych owoców. Czerwone porzeczki nadają się do muffinek idealnie. Bardzo je lubię, są wilgotne, smaczne i szybko znikają ze stołu! Dlatego zawsze robię większą porcję :)




 Składniki na ok. 18 muffinek:

- 100 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka czerwonych porzeczek


Roztopione, przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy też czerwone porzeczki. Następnie łączymy wszystkie składniki razem, delikatnie mieszając. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka.


Smacznego!


 

środa, 24 lipca 2013

Placuszki z jagodami

Puszyste placuszki z jagodami, z dodatkiem jogurtu greckiego, bardzo smaczne i pożywne.



Składniki:

- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 200 ml jogurtu greckiego 
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jagód

W misce ubijamy jajko z cukrem do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem, następnie jogurt grecki, mleko i olej. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy do masy jagody i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub z minimalną ilością.



Smacznego!

sobota, 20 lipca 2013

Różowe ciasto z malinami

Lekko podkolorowany biszkopt, kremówka z mascarpone i maliny. Tyle wystarczy, aby powstało to cudeńko :) Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu! 




Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina czerwonego barwnika

Poncz:
- pół szklanki wody
- ćwiartka cytryny
- cukier

Masa:
- 500 g śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 2 opakowania malin

W misce ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy cukier, żółtka, olej rzepakowy i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Następnie dodajemy przesianą i wymieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35 minut do suchego patyczka. Aby zrobić poncz do szklanki z wodą dodajemy 2 łyżeczki cukru i wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Po wymieszaniu nasączamy biszkopt. W misce ubijamy schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Gotową masę wykładamy na biszkopt i układamy maliny.



 






Smacznego!

czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto pianka z galaretką i czereśniami

Dziś przepis na ciasto dla zwolenników serników na zimno i pianek. Lekka pianka z galaretką i pysznymi, soczystymi czereśniami.



Składniki (forma 23 cm):

- 100 g biszkoptów
- 60 g masła
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g śmietanki 30%
 - 500 g czereśni
- 1 - 1,5 galaretki wiśniowej

Biszkopty miksujemy malakserem, dodajemy roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników.  Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy masę biszkoptową i uklepujemy. Odstawiamy do lodówki. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy  w 250 ml wody. Ubijamy śmietankę. Cały czas ubijając dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na formę i wkładamy na godzinę do lodówki. Galaretkę wiśniową  rozpuszczamy w 500 ml wody. Jeśli chcemy, aby galaretki było więcej tak jak u mnie. Dajemy 1,5 galaretki na 750 ml wody. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Układamy na piankę. Następnie zalewamy wystudzoną galaretką i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Smacznego!

niedziela, 14 lipca 2013

Lody waniliowe

Genialne lody waniliowe, na bazie kremu angielskiego! Kremowe, domowe, z prawdziwą wanilią. Po prostu pyszne! Jeśli nie posiadacie maszynki do lodów, nic straconego! Wyjdą bez maszynki! Polecam!




Składniki na ok. 900 ml:

-   500 ml mleka
- 125 g cukru
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 100 ml śmietanki kremówki


Wlewamy mleko do rondelka, dodajemy 2/3 cukru i gotujemy. Z laski wanilii usuwamy ziarenka i wrzucamy je do rondelka. Laskę wanilii również umieszczamy w rondelku, dla lepszego aromatu. Po zagotowaniu wyjmujemy. Żółtka ubijamy z resztą cukru. Zagotowane mleko wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając do połączenia składników. Następnie krem przelewamy ponownie do rondelka i podgrzewamy do zgęstnienia kremu. Pamiętajcie, aby nie zagotować kremu bo się zważy. Trzeba gotować tylko do zgęstnienia. Krem zostawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z zimną kremówką i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Następnie krem umieszczamy w maszynie do lodów i postępujemy według instrukcji. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów krem wkładamy do zamrażarki i co godzinę ok. 3-4 razy wyjmujemy lody i miksujemy blenderem. Dzięki czemu lody nie zamarzną nam na kamień.





Smacznego!
 inspiracja: Michel Roux "Jajka"

wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka z łososiem

Za oknem słońce, skwar i gorączka. Piekarnik zatem niech sobie odpocznie. Polecam więc lekką i szybką sałatkę z łososiem.


Składniki na 2 porcje:

- mix sałat
- 150 g łososia wędzonego na ciepło
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- garść czarnych oliwek 
- 2 jajka
 
Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki lub kupujemy gotowy mix sałat, już umytych i porwanych. Łososia kroimy na drobne kawałki, to samo robimy z papryką i pomidorem. Oliwki odsączamy i kroimy na pół. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy je na ćwiartki. Na talerzu układamy sałatę, paprykę i oliwki. Dodajemy łososia i pokrojone jajko. Podajemy z sosem winegret.



Smacznego!

czwartek, 4 lipca 2013

Crumble z truskawkami

No cóż... moje ukochane truskawki powoli się kończą... na zakończenie sezonu proponuję crumble z truskawkami. Pyszne i aromatyczne truskawki pod kruszonką.




Składniki na 2 porcje:

  - 250 g truskawek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła 


 Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Mąkę, cukier i masło zagniatamy, do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy na kilka minut do lodówki, aby się schłodziło. Następnie truskawki umieszczamy w kokilkach i posypujemy je rozdrobnioną między palcami kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut do zarumienienia się kruszonki. Jemy na ciepło. Możemy podawać z gałką waniliowych lodów.





Smacznego!