niedziela, 28 września 2014

Burger wieprzowy z serem pleśniowym + test patelni Ballarini

Idealny burger wieprzowy z serem pleśniowym, pomidorem malinowym, czerwoną cebulą i sałatą. Do tego bułki domowej roboty i pyszny obiad gotowy. Po raz kolejny miałam przyjemność testować produkt firmy Ballarini. Tym razem padło na patelnię indukcyjną z linii Positano. Serdecznie zapraszam na burgera i recenzję.



piątek, 26 września 2014

Sernik creme brulee z malinami - najlepszy sernik

Pyszny, delikatny sernik z chrupiącą skorupką creme brulee i malinami. Czy to nie brzmi wspaniale? Najlepszy sernik, jaki udało mi się do tej pory zrobić. Zdecydowanie mój faworyt. Polecam serdecznie!




Składniki:
(tortownica 24cm)

- 1 kg sera z wiaderka*
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju


Creme brulee:

- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 400 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

- 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego, może być również brązowy lub biały
- 150 g malin

* Jeśli chodzi o ser wiaderkowy, użyłam sera Delfiko. Według mnie jest najlepszy. Użyłam 500g sera waniliowego i 500 g sera śmietankowego


W misce umieszczamy ser oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy budyń, rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masa sernikowa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, następnie wrzucamy maliny. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy creme brulee. Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie nalezy używać miksera, ponieważ masa za bardzo się napowietrzy. Do utartych żółtek dolewamy stopniowo ciepłą śmietankę, cały czas mieszamy. Należy robić to stopniowo, aby masa nam się nie zważyła. Sernik wyjmujemy z piekarnika i powoli wlewamy na niego mase creme brulee. Sernik umieszczamy ponownie w piekarniku. Pozbywamy się formy z wodą i pieczemy tradycyjnie w temp. 120 stopni ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie. Gotowy sernik odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie skorupka.





Smacznego!

poniedziałek, 22 września 2014

Roladki z gruszką w orzechowej panierce

Jesienna propozycja obiadowa. Soczyste gruszki w miodzie, serek śmietankowy, filet z kurczaka. Całość otulona orzechową panierką. Zapraszam!


czwartek, 18 września 2014

Babeczki z malinami i marcepanem

Tak się składa, że na swoim ogródku posiadam późne maliny, które są u mnie nawet do października. W sklepach i na targowiskach równiez malin nie brakuje. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu.



wtorek, 16 września 2014

Gruszka z twarożkiem i orzechami w miodzie

Dziś propozycja prostej, ale za to efektownej i zdrowej przekąski. Gruszka przekładana waniliowym twarożkiem i orzechami w miodzie. 



niedziela, 7 września 2014

Sernikobrownies z malinami

Dziś przedstawiam Wam przepis na sernikobrownies z malinami. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co to za ciasto i jakie jest pyszne. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować, zachęcam do zrobienia. Idealnie komponuję się z malinami, ale równie dobrze smakować będzie z wiśniami. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson, jednak do przepisu wprowadziłam kilka zmian.