A dziś coś dla miłośników cytrusowych smaków! Lemon curd to gęsty, mocno intensywny w smaku krem cytrynowy, który nadaje wyjątkowy smak wszelkiego typu wypiekom i nie tylko! Można go dodać do deserów, naleśników bądź po prostu wyjadać ze słoiczka łyżeczką. Możliwości jest wiele :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to naprawdę polecam! Dziś przepis na sam krem, natomiast już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z wykorzystaniem lemon curd.
Składniki:
(przepis na ok. 400 ml kremu)
- 2 cytryny
- 160 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła
Cytryny myjemy i parzymy wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok. W garnuszku należy roztrzepać jajka i cukier, po czym garnuszek umieszczamy na małym ogniu, dodajemy masło, sok z cytryn i otarta skórkę, cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. (Jak krem się tylko zagotuję, od razu wyłączamy kuchenkę) Przestygnięty krem przelewamy do słoiczka, po czym zakręcamy. Krem możemy przechowywać w lodówce ok. 1,5 tygodnia.
Smacznego!