Kurczak, pieczone ziemniaczki i greckie tzatziki... nic prostszego! Danie, które zadowoli nie jedno podniebienie...
Składniki (porcja dla 3 osób):
- 2 filety z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g startego parmezanu
- 50 g startego parmezanu
- mąka
- bułka tarta
-zioła (u mnie majeranek, bazylia, oregano)
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Tzatziki:
- 1 zielony ogórek
- 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Filety myjemy i oczyszczamy, po czym kroimy w paski ok. 2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tarkujemy drobno parmezan i łączymy z bułką tartą. Kurczaka zanurzamy w jajku, mące, następnie znowu w jajku i na koniec w bułce z parmezanem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki bądź talarki po czym wkładamy do miski. Następnie dodajemy do ziemniaków majeranek, oregano i bazylię, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki wkładamy do piekarnika pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut, do zarumienienia skórki. Po 15 minutach pieczenia ziemniaczków dokładamy naszego kurczaka (papier do pieczenia powinien być skropiony oliwą, aby nic nam nie przywarło). Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę lub tarkujemy, po czym solimy i odstawiamy na chwilę, aby ogórek puścił sok. Następnie dodajemy jogurt grecki bądź śmietanę, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Uwielbiam ten sos!;).
OdpowiedzUsuńdla mnie obiad idealny:) szczególnie te kąski z kurczaczka:D
OdpowiedzUsuńO tak, ja tez uwielbiam sos tzatziki, kojarzy mi się on z ,,grillowymi" imprezami na świeżym powietrzu (zawsze ten sos najszybciej znika :D )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
pyszności ;d
OdpowiedzUsuńwspaniała przekąska
OdpowiedzUsuńO mniam, musi być przepyszne i mój ulubiony sosik do tego, super! Przekąska idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOd kilku dni współlokatorka ciągle mówi mi o tego typu daniu, a tu jeszcze na blogu... Nominowałam Ciebie do Liebster Award na moim blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale nie skorzystam ;)
Usuńślinka mi sama cieknie mmm pieczone ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńoczywiście dodaje do obserwowanych, pysznie jest u Ciebie :)
Uwielbiam takie obiadki :) Pychotka !
OdpowiedzUsuńJakie kolorki, serowych paluszków jeszcze nie próbowałam, alę na pewno nadrobię zaległości :)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńo matulu..! Ale piękne zdjęcia, a te kurczaczki tak usmażone-panierka złota, zero przypalenia..mmm:)
OdpowiedzUsuńKurczak mnie nie kusi jakoś, ale to ze środka bym chętnie spałaszowała. Ładne naczyńko. :-)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam, mimo później pory ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł... na obiad lub przekąskę :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam na obiad! Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam, Joanna
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńMnie z pewnością zadowoli :}
OdpowiedzUsuńjak ładnie podane!
OdpowiedzUsuńCo za uczta!
OdpowiedzUsuńI jakie smaki.
Lekkie,wakacyjne.
O tak, ten przepis zdecydowanie do mnie trafia, wypróbuję! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przekąski. Pięknie podane:)
OdpowiedzUsuń