Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów - bez skórki
- 1 kg ugotowanej marchwi
Zalewa:
- 2 litry wody
- 3/4 szklanki octu
- 5 łyżeczek soli
- 1 3/4 szklanki cukru
- liść laurowy,
- ziele angielskie
- 4 goździki
- 2 koncentraty pomidorowe (2 x 200g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- słodka papryka
Zalewę należy zagotować, po czym usunąć liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę owoce i warzywa. gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 2 koncentraty pomidorowe. Zagotowujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. (Mąkę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody). Doprawiamy pieprzem i papryką. Gorący sos przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
Smacznego!