czwartek, 25 kwietnia 2013

(Nie)zwykły budyń przekładany ciastkami

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję na śniadanie. Jeśli znudziła Wam się zwykła wersja budyniu, proponuję budyń przekładany ciasteczkami. Przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę! A smakuje niesamowicie. Proste, szybkie i sycące śniadanie!





Składniki:

- budyń waniliowy
- 6 ciasteczek belVita 5 zbóż + mleko
- 400 ml mleka 
- łyżeczka masła

Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że zamiast 500 ml mleka, dajemy 400 ml, aby budyń był gęstszy. Gdy budyń się zagotuję dodajemy łyżeczkę masła, będzie bardziej aksamitny. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki (wysmarowanej masłem) na przemian przekładając ciasteczkami.. Należy zakończyć budyniem. Podajemy ciepły lub zimny z ulubionymi owocami, konfiturą czy musem.



 Smacznego!

czwartek, 18 kwietnia 2013

Deser jogurtowy z owocami

Jogurt naturalny z owocami, miodem i ciasteczkami belVita. Idealny pomysł na szybkie śniadanie. Lekkie, proste i smaczne. Zrobienie zajmuję dosłownie chwilę, a efekt oceńcie sami :)





Składniki (na 3 porcje)

- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki miodu
- 5 ciasteczek belVita
- 3 kostki czekolady
- 2 kiwi
- 1 banan


Ciasteczka kruszymy, bądź kroimy na drobne kawałki. Kiwi i banana myjemy, obieramy i kroimy. Do szklanek nakładamy jogurt, następnie polewamy go łyżeczką miodu, dorzucamy ciasteczka, pokrojona kostkę czekolady,  kiwi, banana, ponownie nakładamy jogurt i posypujemy ciasteczkami.








Smacznego!

piątek, 12 kwietnia 2013

Zupa czosnkowa z serem i grzankami

Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca. Popularna u naszych południowych sąsiadów tzw. česneková polévka. Wyśmienita zupa w swojej prostocie i smaku. Nie będę nikogo zachęcać do wypróbowania przepisu, kto jadł ten wie, że ta zupa nie potrzebuję pochwał i rekomendacji...






Składniki:

- 2 litry bulionu
- 8-10 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 opakowania serka topionego śmietankowego po 100g 
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- żółty ser do posypania
- sól
- pieprz


 Bulion gotujemy na mięsie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek. Chwilę smażymy na patelni. Z bulionu wyjmujemy mięso, po czym wrzucamy cebulkę i czosnek. Dodajemy serki topione, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Chleb tostowy kroimy w kostkę i wkładamy do opiekacza, bądź  podsmażamy na patelni po cebuli i czosnku, aż się zarumieni. Naszą gotową zupę miksujemy blenderem, po czym wyciskamy jeden, świeży ząbek czosnku i dodajemy do zupy, dla uzyskania lepszego smaku i aromatu. Do miseczek nalewamy zupę, dodajemy grzanki i posypujemy serem.






Smacznego!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Naleśniki z kremówką i lemon curd


Czy Wy również robicie naleśniki na "oko"? Ja przyznaję, że robiłam tak dopóki nie spróbowałam naleśników według przepisu M. Roux'a. Znacie ten przepis? Jeśli nie to spróbujcie! Naleśniki są delikatne, aksamitne i pyszne.





Składniki na ok. 10-12 naleśników:

- 125 g mąki pszennej 
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30% + 250 ml na ubicie bitej śmietany
-  kilka kropel ekstraktu z wanilii
- masło do smażenia


W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka, 100 ml mleka. Ciągle mieszając trzepaczką, stopniowo dodajemy resztę mleka i śmietankę. Nie przestraszcie się, ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 

Przed smażeniem naleśników dodajemy ekstrakt z wanilii. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na maśle cieniutkie naleśniki.


Resztę kremówki umieszczamy w misce i ubijamy. Smarujemy naleśniki bitą śmietaną i lemon curd. Przepis tutaj. Zawijamy i jemy!







Smacznego!

środa, 3 kwietnia 2013

Babeczki marchewkowe

 Babeczki marchewkowe, delikatne, puszyste, lekko wilgotne, pachnące cynamonem. U mnie dzisiaj wersja z kremem mascarpone. Łatwe w przygotowaniu, urocze i co najważniejsze smaczne. A do tego jaka zabawa przy dekorowaniu! 




Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
  - 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Krem:

- 200 ml śmietanki 30%
- 125 ml serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru



Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na tarce, po czym umieszczamy w misce, dodajemy szklankę cukru, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, jajka oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy rózgą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie mieszamy zawartość obu misek za pomocą łyżki. Masę przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami (ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy przez 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i łyżeczkę cukru pudru. Po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 Dekoratorem do ciast ozdabiamy babeczki, dodajemy ozdoby cukrowe.







Smacznego!