Pierwszą roladę, którą zrobiłam zjedli w tak błyskawicznym tempie, że nie zdążyłam jej zrobić zdjęć. Postanowiłam więc zrobić kolejną :) Pyszna bezowa rolada z malinami, rozpływa się w ustach! Koniecznie musicie ją zrobić. Sama nie wiem, czemu tak długo zwlekałam... Pewnie, jak większość z Was bałam się jej... Bałam się, że nie wyrośnie, nie zawinie się, połamie się itd. Muszę Wam powiedzieć, że tak szybkiego i prostego przepisu dawno nie widziałam. Roladę robi się błyskawicznie, nie łamie się przy zawijaniu. Jest idealna!
Składniki:
- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
- 500 g malin
Blachę z piekarnika lekko natłuszczamy po bokach i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na samym końcu ocet. Gotową masę wykładamy na blachę i rozprowadzamy równomiernie zostawiając odstęp 2 cm z każdej strony, ponieważ beza nam urośnie. Bezę pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Jeśli beza robi się zarumieniona, można przykryć ją folią aluminiową. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy 10 minut. W tym czasie ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na blat wykładamy papier do pieczenia, oprószamy go cukrem pudrem i przekładamy odwróconą bezę. Następnie zdejmujemy z góry delikatnie papier, nakładamy krem, wykładamy maliny i zawijamy bezę. Zawiniętą roladę możemy owinąć papierem do pieczenia i umieszczamy na 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
inspiracja tutaj
przyznam, że trochę obawiam się rolad. Ale Twoja wygląda tak smakowicie (mmm beza, mascarpone), że muszę się przełamać! :) super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto! :)
UsuńŚlicznośći :)
OdpowiedzUsuńza roladę jeszcze się nie brałam, wygląda wręcz bajecznie :) z malinami pycha!
OdpowiedzUsuńMam fijoła na punkcie rolad. Twoja wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwspaniała :D uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńPiękna i taka wdzięcznie delikatna! Aż trudno uwierzyć, że to rolada bezowa, wygląda tak puszyście!;)
OdpowiedzUsuńja chce malinki...!
OdpowiedzUsuńJest przepiękna!
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezowe desery...
cudowne i letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPewnie mega słodycz :)
OdpowiedzUsuńwygląda niebiańsko!
OdpowiedzUsuńskoro tak zachwalasz, to trzeba zrobić:)
OdpowiedzUsuńdo rolady nie mam obaw, za to do bezy:P nie przepadam za nią bo jest dla mnie za słodka i jak widzę roladę bezową zawsze mam skojarzenie właśnie, że będzie dla mnie za słodko:P
OdpowiedzUsuńA ja dałabym się pokroić za kawałek rolady bezowej ;)
Usuńpowiedziałaś rolada, do tego bezowa i z malinami?!
OdpowiedzUsuńCzy ty chcesz żebym ci się teraz na głowę zwaliła? :D
Przecież to musi smakować niebiańskoooooo <3
Tak właśnie smakuje! :)
UsuńCudna rolada!
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem! jestem pewna że smakiem również :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem..Rolada bezowa musi być wspaniała. : )
OdpowiedzUsuńA w dodatku jak ślicznie się prezentuje!
Tylko 20 minut pieczenia? Chyba się skuszę, tort bezowy mi nigdy idealnie nie wychodzi, może za to rolada się uda... Kasia
OdpowiedzUsuńDokładnie tylko 20 minut :) Serdecznie polecam :)
Usuńpiękna jest! ten kontrast bieli i czerwieni! ;-)chyba muszę się w końcu wziąć za roladę ;-)
OdpowiedzUsuńo rany ale cudna rolada,,,uwielbiam bezę więc w najbliższym czasie wypróbuję
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł i krem z mascarpone :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, też kiedyś bałam się rolad, ale okazało się, że niepotrzebnie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Wspomnienie lata przy tej paskudnej pogodzie :).
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Rolada wyszła genialna, wszystkim smakowała! :) Kasia
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
Usuńa czy maliny moga byc mrozone? i czy przed wyłozeniem rozmrozić je czy nie??? chce zrobic na świeta wuec prosze o szybka odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńMaliny mogą być mrożone, najpierw należy umieścić je na durszlaku, aby się rozmroziły i obciekły.
UsuńZrobiłam rolade- ale beza wyszła mi bardziej jak pianka- nie wiem czy nie za krótko w piekarniku... :( dodatkowo krem wyszedł mi kwasnawy :( ....jedyne co.to napisze,ze dałam mrożone maliny i są super;) trzymaly formę w lodowce i nie rozlały się... Za 2 tyg powtórzę rolade,ale potrzymam chyba dłużej w piekarniku...mimo wszystko przepis super! Szybko ;) Polecam!!! ;););)
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinie :) Beza w tym przepisie wychodzi, właśnie jak pianka. Góra ma być zarumieniona. Co do długości pieczenia, każdy piekarnik grzeje inaczej, następnym razem możesz przytrzymać bezę w piekarniku trochę dłużej. Zobaczysz, jak wyjdzie. Krem za kwaśny? Może za dużo cytryny? Możesz całkowicie ją pominąc, czasami o niej zapominam i beza jest równie pyszna. Następnym razem dodaj świeże maliny, a zobaczysz różnicę w smaku. Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńTo racja, ze ze świeżymi malinami bedzie napewno lepsza ;) ...chce też spróbować troszkę przekombinowac i do śmietany i mascarpone dać masę krowkowa a zamiast malin daktyle i orzechy-coś na podobe tortu tyle ze jako rolade ;) ale!- cieszę sięe naprawdę ze ta beza mi wyszla-pierwszy raz ;);)!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle będzie słodko! :) Pochwal się, jak wyszło :)
UsuńPo raz kolejny zrobiona i po raz kolejny wyszła pyszna! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńWychodzi przepyszna. Bezę troszkę dłużej piekłem ale to raczej wina piekarnika nie przepisu ;)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuń