sobota, 29 czerwca 2013

Eton Mess z truskawkami i imbirem

Beza i truskawki... czy możemy sobie wyobrazić lepsze połączenie? Wszystko co bezowe uwielbiam, torty, ciasta, babeczki, desery itd. Można ciągnąć w nieskończoność :) Dziś prosty i szybki przepis na eton z truskawkami i imbirem.



Składniki:

 - 250 g truskawek
 - łyżeczka cukru pudru
 - łyżeczka kandyzowanego imbiru
 - 250 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 bezy


Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru pudru, pokrojony imbir i mieszamy. Zostawiamy na chwilę, aby truskawki puściły sok. Śmietankę ubijamy bez cukru. Bezy kruszymy. Do pucharka dodajemy stopniowo tworząc warstwy truskawki, następnie ubitą śmietanę i pokruszone bezy. Górę dekorujemy truskawką i świeżą miętą.







Smacznego!
Desery z truskawkami Truskawkowy zawrót głowy 2013

niedziela, 23 czerwca 2013

Mini serniczki z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa, więc zapraszam na pyszne mini serniczki z truskawkami.



Składniki na 12 sztuk:

- 120 g ciastek owsianych
- 500 g zmielonego twarogu
- pół szklanki cukru
- 1 białko
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 6 truskawek

Ciasteczka owsiane kruszymy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy warstwę rozdrobnionych ciasteczek i uklepujemy. Masło nie jest tutaj potrzebne, spód ciasteczkowy będzie zwarty. Twaróg mieszamy z cukrem, białkiem i mąką. Dodajemy samo białko, aby serniczki wyszły nam białe. Jeśli dodamy całe jajko serniczki będą kremowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę wykładamy na ciasteczka. Truskawki kroimy na połówki i wciskamy do serniczka. Po włożeniu serniczków do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Jemy po wystudzeniu lub schłodzeniu w lodówce.


Smacznego!
inspiracja tutaj
Truskawkowy zawrót głowy 2013

wtorek, 18 czerwca 2013

Tarta ze szparagami

Sezon na szparagi powoli się kończy, więc na zakończenie przepis na pyszną tartę ze szparagami, boczkiem i jajkiem.




Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 zielonych szparagów
- 8 plasterków parzonego boczku
- 4 jajka 
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3-4 plasterki sera pleśniowego
- pieprz 


Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Główki szparagów powinny wystawać. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Brzegi ciasta zaginamy do środka tworząc ramkę, po czym dociskamy widelcem. Śmietanę umieszczamy w rondelku, dodajemy ser pleśniowy i gotujemy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy pieprzem. Sosem serowym smarujemy ciasto francuskie. Układamy plasterki boczku i szparagi. Brzegi tarty smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut, po czym dodajemy jajka i zapiekamy kolejne 5 minut do ścięcia się jajek i zarumienienia brzegów.




 Smacznego!

sobota, 15 czerwca 2013

Shake mango

Idealny na upalne dni, orzeźwiający, po prostu pyszny! Jeden z moich ulubionych! Bardzo polecam!

P.S. Zapraszam na mój profil na facebooku :-) klik




Składniki (na 2 wysokie szklanki):

- 1 dojrzałe mango
- 500 ml lodów waniliowych


Mango myjemy, obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, następnie dodajemy lody waniliowe i ponownie miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do szklanek i od razu podajemy! 

 



Smacznego!

wtorek, 11 czerwca 2013

Jajka zapiekane w kokilkach

Dziś proponuję jajka zapiekane w kokilkach. Bardzo lubię taką formę podania jajek, zawsze to jakieś urozmaicenie. Nie dość, że smaczne to  jeszcze cieszą oko swoim wyglądem. Do tego chrupiący tościk z masełkiem i śniadanie gotowe!



 

Składniki (na 2 kokilki):

- 2 jajka
- 2 plasterki parzonego boczku
- 2 pomidorki koktajlowe
- kilka czarnych oliwek
- plaster sera pleśniowego
- szczypiorek
- sól
- pieprz


Brzegi kokilek wykładamy plasterkami  boczku, wbijamy jajko, przyprawiamy je. Następnie dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę, pokrojone oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Posypujemy szczypiorkiem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut do ścięcia się jajek.


 





Smacznego!

czwartek, 6 czerwca 2013

Babeczki z białą czekoladą i truskawkami - bez pieczenia!

Sezon truskawkowy powoli się rozpoczyna... jestem w niebie! Kruche babeczki z kremem z białej czekolady, pysznymi truskawkami i to bez pieczenia! Czy to nie brzmi zachęcająco? Przekonajcie się sami :)




Składniki na 8 babeczek:

- 220 g ciasteczek np. oreo lub neo
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki 30 %
- garść truskawek


Ciastka kruszymy, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy za pomocą malaksera do połączenia składników tzw. mokrego piasku. Kokilki lub formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Nakładamy ciasteczka i formujemy babeczki. Gotowe formy wkładamy na 20 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Następnie, gdy czekolada jest już wystudzona, dodajemy do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lodówki. (Ilość czekolady i śmietanki użytej do babeczek, zależy od stopnia słodkości kremu, jaki chcemy uzyskać). W międzyczasie kroimy drobno umyte i osuszone truskawki. Po czym wyjmujemy babeczki, usuwamy folię, nakładamy krem z białej czekolady, posypujemy truskawkami i dekorujemy miętą.






Smacznego!

sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z owocami

Za co lubię to ciasto? Za to, że jest puszyste i wilgotne. Za to, że można kombinować przy nim z różnymi owocami.  Za to, że zajmuję niewiele czasu.  Za to, że przygotowanie wymaga użycia tylko łyżki i za to, że potrzebna jest tylko jedna miska! :)




 Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g cukru
300 g jogurtu (użyłam morelowego)
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 400 g dowolnych owoców (ja użyłam moreli)


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (ważne, aby były w temp. pokojowej) i całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo! Formę (u mnie 23cm) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół morele. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.








Smacznego!

inspiracja tutaj