Beza i truskawki... czy możemy sobie wyobrazić lepsze połączenie? Wszystko co bezowe uwielbiam, torty, ciasta, babeczki, desery itd. Można ciągnąć w nieskończoność :) Dziś prosty i szybki przepis na eton z truskawkami i imbirem.
Składniki:
- 250 g truskawek
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka kandyzowanego imbiru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 bezy
Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru pudru, pokrojony imbir i mieszamy. Zostawiamy na chwilę, aby truskawki puściły sok. Śmietankę ubijamy bez cukru. Bezy kruszymy. Do pucharka dodajemy stopniowo tworząc warstwy truskawki, następnie ubitą śmietanę i pokruszone bezy. Górę dekorujemy truskawką i świeżą miętą.
Smacznego!