wtorek, 11 czerwca 2013

Jajka zapiekane w kokilkach

Dziś proponuję jajka zapiekane w kokilkach. Bardzo lubię taką formę podania jajek, zawsze to jakieś urozmaicenie. Nie dość, że smaczne to  jeszcze cieszą oko swoim wyglądem. Do tego chrupiący tościk z masełkiem i śniadanie gotowe!



 

Składniki (na 2 kokilki):

- 2 jajka
- 2 plasterki parzonego boczku
- 2 pomidorki koktajlowe
- kilka czarnych oliwek
- plaster sera pleśniowego
- szczypiorek
- sól
- pieprz


Brzegi kokilek wykładamy plasterkami  boczku, wbijamy jajko, przyprawiamy je. Następnie dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę, pokrojone oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Posypujemy szczypiorkiem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut do ścięcia się jajek.


 





Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Zdecydowanie cieszą oko wyglądem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że moje ulubione składniki to jeszcze tak fajnie to wygląda, ciekawa forma podania, zapisuje do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładnie i smakowicie wygladaja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a do tego jakie wrażenia estetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne kolory i całość genialnie się prezentuje, czarujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kolorowe hihi:) dobre śniadanie na dobry początek dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne i kolorowe :)) Ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jajka. Wyglądają zjawiskowo :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. też bardzo lubię takie jajka na śniadanie, z pomidorkami koktajlowymi jeszcze nie robiłam, muszę się skusić
    u mnie w maju królowały ze szparagami:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł. Tak świetny, że aż zgłodniałam, mimo że przed paroma chwilami jadłam obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiele razy nosiłam się z zamiarem podania jajek w ten sposób... Teraz to już na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie śniadanie gdy by mi ktoś podał,hmmmmm pomarzyć można.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tydzień temu kupiłam takie kokilki, teraz mam okazje je wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudowne śniadanie :) wszystko mnie przekonuje - jajka, kolory na Twoich zdjęciach i ten chrupiący tościk :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne, apetyczne, jasne, kolorowe fotki :) przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. widziałam ostatnio w tv podobny przepis ;) i właśnie mi o tym przypomniałaś :) sama muszę wypróbować :P muszę tylko zakupić foremki :P

    OdpowiedzUsuń
  18. teraz to juz muszę sobie kupić naczynka do zapiekania - nie ma wymówki !

    OdpowiedzUsuń
  19. Kokilka - jak ja lubię to słowo :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam jajka w takim wydaniu;)

    OdpowiedzUsuń


  21. Robiłam podobne z grilla są rewelacyjne :-) pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie śliczne koloroooowe!

    OdpowiedzUsuń
  23. śniadanie pierwsza klasa:) i jakie letnie kolory:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania