sobota, 31 sierpnia 2013

Dżem miętowe jabłuszko

Kolejny dżem, jaki chcę Wam pokazać to dżem jabłkowo-miętowy. Dostałam niedawno słoiczek takiego dżemu, tak mi zasmakował, że postanowiłam  zrobić swoją wersję.



Składniki na 2 duże słoiczki:

- 7-8 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- garść świeżej mięty

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na drobne kawałki. Gotujemy na małym ogniu do rozgotowania się jabłek. Czas gotowania zależy od rodzaju jabłek, u mnie trwało to ok. 30 minut. Następnie dodajemy cukier, drobno posiekaną miętę i gotujemy kilka minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.





 Smacznego!

Dżem czeko-banan

Nadszedł czas na moje przetwory, wszystko już gotowe, opisane i "ubrane". Zapraszam Was na dżem czekoladowo-bananowy! Idealny do naleśników, placuszków i ciast. Oczywiście o wyjadaniu łyżeczką ze słoika nie muszę wspominać :)




Składniki na 2 małe słoiczki:

- 4 banany
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady


Banana kroimy w plasterki i umieszczamy w rondelku, razem z sokiem i wodą. Gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż banan zmięknie. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści. Mieszamy, aby nie przypalić. Całość blendujemy, zestawiamy z ognia i mieszamy z kawałkami czekolady. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
 

Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

Focaccia z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa, podawana często, jako przystawka bądź dodatek do innych potraw. U mnie wersja z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Pyszna, chrupiąca i aromatyczna.




Składniki:

  - 1 i  3/4 szklanki mąki pszennej   
- 10 g drożdży (świeżych)
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- garść czarnych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- tymianek
- sól gruboziarnista


Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. W misce umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz drożdże. Następnie dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy rozwałkowane ciasto, formując je na kształt okrągłej pizzy lub prostokąta. Palcami robimy małe wgniecenia w cieście i umieszczamy w nich pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy tymiankiem oraz sola gruboziarnistą. Następnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 190 stopni ok. 20 minut, aż focaccia ładnie się zarumieni.





Smacznego!

 

niedziela, 18 sierpnia 2013

Tort z borówkami i bezą

Lubicie borówki, słodką bezę i bitą śmietanę? Jeśli tak, to ten torcik jest dla Was. Zapraszam.



Składniki na małą formę o średnicy 18 cm:

- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- ok. 400 g borówek
- 5-6 bez
- kilka okrągłych biszkoptów


Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty. W misce ubijamy śmietankę, cały czas ubijając dodajemy serek mascarpone i 3 łyżeczki cukru pudru. Następnie dolewamy stopniowo żelatynę. Do gotowej masy dodajemy szklankę borówek i pokruszone bezy. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wygładzamy górę i wkładamy torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem górę torcika ozdabiamy borówkami. Możecie również zrobić mniej masy i borówki zalać galaretką.





Smacznego!

wtorek, 13 sierpnia 2013

Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem + recenzja patelni grillowej Neoflam

W ostatnim czasie udało mi się nawiązać współpracę ze sklepem internetowym Neoflam. W ramach współpracy otrzymałam patelnie grillową, która pomogła przygotować mi dzisiejszą propozycję sałatki. Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem jest smaczna, lekka i powinna znaleźć swoich zwolenników. U mnie ich nie brakuje! :) Serdecznie zapraszam na wypróbowanie przepisu, jak również na recenzję patelni.




Składniki na 2 porcje:

- mix sałat (lodowa, dębolistna, rukola)
- 2 filety z kurczaka
- 3 plastry świeżego ananasa
- 100 g sera feta
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier

Sos miodowo - musztardowy:

- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
-pieprz


Piersi z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy cytryną. Ananasa myjemy i kroimy w krążki. Każdy krążek obsypujemy niewielką ilością pieprzu i cukru. Patelnie grillową smarujemy odrobiną oleju.  Układamy filety i ananasa smażymy ok. 5 minut z jednej strony. W międzyczasie kroimy w kostkę fetę i robimy nasz sos miodowo - musztardowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy. Grillowanego kurczaka kroimy w paski, ananasa na drobniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją odrobina sosu. Następnie układamy kurczaka, ananasa i fetę. Polewamy resztą sosu. Sałatkę możemy jeść na ciepło, jak również na zimno.




A tutaj kilka słów o patelni grillowej Mitra 28 cm firmy Neoflam. Patelnia przyszła do mnie bardzo szybko, była zabezpieczona i dobrze zapakowana. Od wewnątrz i na zewnątrz patelnia pokryta jest powłoką ceramiczną. Jak zapewnia producent patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania, a także nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania. Do tego jest lekka i poręczna, a rączka się nie nagrzewa. Z produktu jestem zadowolona, mam już w planach kilka przepisów z wykorzystaniem patelni grillowej, także w niedługim czasie na pewno pojawią się na blogu.




Smacznego!

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Babeczki z jagodami i białą czekoladą

Pyszne jagodowe babeczki, w połączeniu z biała czekoladą, kremówką i malinami... po prostu niebo w gębie :)



Składniki: 

- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- szklanka jagód
- 50 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- garść malin

 Roztopione, przestygnięte masło mieszamy z mlekiem, jajkami i odrobiną aromatu waniliowego. W drugim naczyniu łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier, następnie dodajemy jagody i łączymy obie masy delikatnie mieszając. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z resztą składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Babeczki dekorujemy ubitą kremówką i malinami.





 Smacznego!

czwartek, 1 sierpnia 2013

Sałatka z melonem i fetą

Jedna z moich ulubionych sałatek, idealna na lato. Melon w połączeniu z fetą i miętą smakuje wyśmienicie. Spróbujcie bo warto! Sałatka jest przepyszna.




Składniki na 2 porcje:
- 1 melon Galia
- 100 g sera feta
- 2 ogórki gruntowe
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 plasterki chudego, parzonego boczku
(ja używam tego z lidla)
- ocet balsamiczny
- listki mięty


Melona myjemy i kroimy na pół. Łyżeczką do melona wydrążamy kulki. Resztę melona usuwamy, aby została nam pustka skórka, która posłuży za miseczki. Fetę kroimy w drobną kostkę, boczek w paski. Ogórki i pomidorki koktajlowe myjemy i również kroimy. Do melonowych miseczek układamy na przemian kulki melona, fetę, boczek, ogórka, pomidorki koktajlowe i miętę. Całość polewamy octem balsamicznym ok. 2 łyżeczki na porcję.






Smacznego!