W ostatnim czasie udało mi się nawiązać współpracę ze sklepem internetowym
Neoflam. W ramach współpracy otrzymałam patelnie grillową, która pomogła przygotować mi dzisiejszą propozycję sałatki. Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem jest smaczna, lekka i powinna znaleźć swoich zwolenników. U mnie ich nie brakuje! :) Serdecznie zapraszam na wypróbowanie przepisu, jak również na recenzję patelni.
Składniki na 2 porcje:
- mix sałat (lodowa, dębolistna, rukola)
- 2 filety z kurczaka
- 3 plastry świeżego ananasa
- 100 g sera feta
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sos miodowo - musztardowy:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
-pieprz
Piersi z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy cytryną. Ananasa myjemy i kroimy w krążki. Każdy krążek obsypujemy niewielką ilością pieprzu i cukru. Patelnie grillową smarujemy odrobiną oleju. Układamy filety i ananasa smażymy ok. 5 minut z jednej strony. W międzyczasie kroimy w kostkę fetę i robimy nasz sos miodowo - musztardowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy. Grillowanego kurczaka kroimy w paski, ananasa na drobniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją odrobina sosu. Następnie układamy kurczaka, ananasa i fetę. Polewamy resztą sosu. Sałatkę możemy jeść na ciepło, jak również na zimno.
A tutaj kilka słów o patelni grillowej Mitra 28 cm firmy Neoflam. Patelnia
przyszła do mnie bardzo szybko, była zabezpieczona i dobrze zapakowana. Od wewnątrz i na zewnątrz
patelnia pokryta jest powłoką ceramiczną. Jak zapewnia producent
patelnia nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania, a także
nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych
oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości
nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania. Do tego jest lekka i poręczna, a rączka się nie nagrzewa. Z produktu jestem
zadowolona, mam już w planach kilka przepisów z wykorzystaniem patelni
grillowej, także w niedługim czasie na pewno pojawią się na blogu.
Smacznego!