Kolejny dżem, jaki chcę Wam pokazać to dżem jabłkowo-miętowy. Dostałam niedawno słoiczek takiego dżemu, tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić swoją wersję.
Składniki na 2 duże słoiczki:
- 7-8 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- garść świeżej mięty
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na drobne kawałki. Gotujemy na małym ogniu do rozgotowania się jabłek. Czas gotowania zależy od rodzaju jabłek, u mnie trwało to ok. 30 minut. Następnie dodajemy cukier, drobno posiekaną miętę i gotujemy kilka minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!
To musi być bajecznie genialne w smaku,chyba się skuszę i zrobię,pozdrawiam cieplutko (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńjabłkowe przetwory jeszcze przede mną :) do kilku słoiczków dodam miętę, na pewno!
OdpowiedzUsuńmoja mama byłaby zachwycona *.*
OdpowiedzUsuńTaki dżemik jest pewnie cudownie orzeźwiający:)
OdpowiedzUsuńojoj musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńNiedawno skończyłam słoiczek tej pyszności :D
OdpowiedzUsuńCudowny, cudowny, cudowny!
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-to ja poproszę i porównam i jeszcze jakiś pyszny widziałam.:)Pozdrawiam Monika Sz
OdpowiedzUsuńteż mam taki w planach :) robiłam ostatnio tartę jabłkowo - miętową, świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, chyba mnie namówiłaś na zrobienie takiego dżemu :) Czy mięta musi być świeża, czy może być mrożona?
OdpowiedzUsuńMoże być też mrożona :)
UsuńTakiego połączenia nie znałam, ale chyba to świetny pomysł!;)
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy spotykam się z takim smakiem, super pomysł
OdpowiedzUsuńNo bardzo ciekawy! Napój o takim smaku lubię, to połączenie ogólnie też, czemu jeszcze nie jadłam takiego dżemu? :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, czemu? Czas to nadrobić :)
UsuńPodoba mi się to połączenie mięty i jabłek! Musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńOjej łyzką prosto ze słoja, bez niczego innego już, wszystko inne zbędne:)
OdpowiedzUsuńAleż kusicie dżemami! :) Czytałam o marchewkowym, z cukinii a tu mięta i jabłuszko, no brać tylko łyżkę i wyjadać dżem :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowy z cynamonem też mam w planach:)
UsuńTak, tak tylko brać łyżeczkę i można wyjadać ze słoika :D
OdpowiedzUsuń2 słoiczki na zimę zrobione! A.
OdpowiedzUsuńCieszę się!
Usuń