niedziela, 18 sierpnia 2013

Tort z borówkami i bezą

Lubicie borówki, słodką bezę i bitą śmietanę? Jeśli tak, to ten torcik jest dla Was. Zapraszam.



Składniki na małą formę o średnicy 18 cm:

- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- ok. 400 g borówek
- 5-6 bez
- kilka okrągłych biszkoptów


Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty. W misce ubijamy śmietankę, cały czas ubijając dodajemy serek mascarpone i 3 łyżeczki cukru pudru. Następnie dolewamy stopniowo żelatynę. Do gotowej masy dodajemy szklankę borówek i pokruszone bezy. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wygładzamy górę i wkładamy torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem górę torcika ozdabiamy borówkami. Możecie również zrobić mniej masy i borówki zalać galaretką.





Smacznego!

36 komentarzy:

  1. ale cudownie wyglądają te borówki ułożone na samej górze :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pogardziłabym takim torcikiem - uwielbiam borówki, a wyszedł przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda i te borówki na wierzchu<3

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniam , uwielbiam borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W taki upał to jedyne ciasto na jakie miałabym ochotę. I mam!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubimy, a nawet bardzo. idealna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym tylko sama potrafiła robić takie cuda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torcik jest bardzo prosty w wykonaniu, na pewno dałabyś sobię radę :)

      Usuń
  8. Mnie nie musisz bardziej namawiać, tort nieziemski! Chce nie kawałek, ale cały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne zestawienie smaków. idealna kolorystyka!

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniale wygląda i smakuje :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. boszszsz,dlaczego tu zajrzałam o tej porze...

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, ależ on jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ożeż, pikne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfekcyjny w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda przepysznie, ja jednak pominęlabym bezę bo jest dla mnie za słodka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny! I na pewno smaczny, yummy!

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie wygląda :)) nie kuś bo jestem na dietce :)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepiękny! akurat pasuje do mojej malutkiej tortownicy... koniecznie zapisuję taki przepis! muszę tylko dorwać kogoś z urodzinami:)

    OdpowiedzUsuń
  19. to coś dla mnie, totalny obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kusisz niesamowicie! Jeśli tylko zdobędę tortownicę na weekend, to takie ciacho zrobię na pewno :) Jakich biszkoptów na spód użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tort wygląda cudownie i przepysznie:) Nic tylko na niego patrzeć:) Już wyobrażamy sobie jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  22. przepiękny :-) a jak pomyślę, że to borówki i bezy... pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten tort wygląda obłędnie. Tyle i kropka :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Tort prezentuje się przepięknie! : - )
    Zdjęcia bardzo klimatyczne..

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyglądał ładnie. Niestety beza była niewyczuwalna, rozmiękła. Może jest jakiś sposób aby pozostała chrupiąca

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania