piątek, 29 marca 2013

Lemon curd

A dziś coś dla miłośników cytrusowych smaków! Lemon curd to gęsty, mocno intensywny w smaku krem cytrynowy, który nadaje wyjątkowy smak wszelkiego typu wypiekom i nie tylko! Można go dodać do deserów, naleśników bądź po prostu wyjadać ze słoiczka łyżeczką. Możliwości jest wiele :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to naprawdę polecam! Dziś przepis na sam krem, natomiast już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z wykorzystaniem lemon curd.




Składniki:
(przepis na ok. 400 ml kremu)

- 2 cytryny
- 160 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła


Cytryny myjemy i parzymy wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok. W garnuszku należy roztrzepać jajka i cukier, po czym  garnuszek umieszczamy na małym ogniu, dodajemy masło, sok z cytryn i otarta skórkę, cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. (Jak krem się tylko zagotuję, od razu wyłączamy kuchenkę) Przestygnięty krem przelewamy do słoiczka, po czym zakręcamy. Krem możemy przechowywać w lodówce ok. 1,5 tygodnia.




Smacznego!

30 komentarzy:

  1. uwielbiam smak i kolor tego kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę go zrobić! Już nawet jego kolorek mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę go zrobić, muszę go zrobić, muszę go zrobić! :) bo odwlekam to już za długo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ma piękny kolor! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno spróbuję ;)Do lodów będzie idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. już sam kolor soczystego słońca pobudza kubki smakowe :)
    krem wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor hipnotyzujący!
    Uwielbiam lemon curd.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam lemon<3 trafiłaś z tym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zrobiłam mega cytrynowe babeczki, choć teraz żałuję, że bez tego ;>

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda, kolor jest po prostu rewelacyjny;) mam ochote na ten kremik, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. widziałam już na tylu blogach, sama się zebrać nie mogę:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super, taki gęsty, ciekawe jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... mi smak przypomina trochę mambę cytrynową :)

      Usuń
  14. Ale zachęcająco wygląda :)
    Bardzo mi się podoba twój blog, masz super przepisy

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki żółciutki i jedwabisty - aż prosi się by go jeść łyżeczką prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o kurcze, jakie żółciutkie cudeńko. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja tez kiedyś w końcu zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne zdjęcia! Aż od razu chce się to zrobić. :-)

    nigdy nie jadłam i czas to zmienić, ale zwykle wolę najpierw spróbować nowe potrawy, jak mają smakować, przed wypróbowaniem ich.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym naleśniki z lemon curdem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo lubię ten smak, odświeżający :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pięknie wygląda ! :) Ahh i taki wiosenny kolor...którego brak za oknem:/

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam i często robię a potem nie moge opanować się przed wyjedzeniem całego słoika na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda mega apetycznie :) będe musiała wypróbować, bo uwielbiam takie cytrusowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania