Sezon na figi trwa, co mnie bardzo
cieszy. Uwielbiam te owoce w każdej postaci. Dziś przygotowałam figi
zapiekane z serem pleśniowym i boczkiem. Bardzo lubię takie połączenie
smaków. Zamiast sera pleśniowego możecie użyć sera koziego, natomiast
zamiast boczku polecam szynkę parmeńską.
Składniki:
- 4 świeże figi
- 4 plasterki parzonego boczku
- 100 g sera pleśniowego typu lazur
Figi
myjemy i nacinamy tworząc ćwiartki. Owijamy każdą figę boczkiem i
spinamy wykałaczką. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i nadziewamy figi.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i zapiekamy 20 minut. Do środka możecie również dodać orzechy włoskie a całość skropić octem balsamicznym.
Smacznego!
Wygląda cudownie, ale to już nie na mój brak umiejętności kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńCudne są, w smaku muszą zniewalać!; )
OdpowiedzUsuńfigi, ser pleśniowy, mięcho? Wow, egzotycznie, bardzo!
OdpowiedzUsuńmmm jakie to ładne i fajne!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mini serniczek!
Ale pomysłowe :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować w takiej postaci, wyglądają super :>
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła na ich widok:)
OdpowiedzUsuńSmaki idealne! I śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńCudności, a do tego pięknie zrobione zdjęcia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia. :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia fenomenalne! Gratulacje.
pieknie to wyglada i pewnie tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie, uwielbiam figi w każdej postaci:)))
OdpowiedzUsuńWypróbowałam już kilka przepisów z Twojego bloga, do tej pory się nie zawiodłam. Ten przepis jest następny w kolejce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam A.
Super! Daj znać czy smakowało :)
Usuńfajny przepis :) to połączenie smaków może być strzałem w dziesiątkę :D
OdpowiedzUsuńFiga w boskim wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne, a tak piękne zdjęcia dodatkowo kuszą:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Te figi wygladają tak smakowicie, mniam! Uwielbiam figi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ależ rarytasy!
OdpowiedzUsuńO jejku jak to cudnie wygląda :)) Musiałby być przepyszne :) Na pewno wypróbuję, jak tylko dorwię figi :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńAle mnie wszyscy kuszą tymi figami! No ale nie ma co, wyglądają cudownie! ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne wykwintności :)! Nigdy nie jadłam fig w takim doborowym towarzystwie !
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie:) A połączenie fig, sera pleśniowego i boczku...mmm niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast sera pleśniowego mogę użyć mozzarelli?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńFigi są prześliczne, uwielbiam nie tylko je jeść, ale i na nie patrzeć :)
OdpowiedzUsuńJadłam śliwki z boczkiem (pycha) i figi z serem pleśniowym. Ale fig z boczkiem i serem pleśniowym jeszcze nie, pyszna propozycja :).
OdpowiedzUsuńCoż za specjał-rewelacja:)
OdpowiedzUsuńooooooooo, ale będą pyszności.
OdpowiedzUsuń