Nadszedł czas na moje przetwory, wszystko już gotowe, opisane i "ubrane". Zapraszam Was na dżem czekoladowo-bananowy! Idealny do naleśników, placuszków i ciast. Oczywiście o wyjadaniu łyżeczką ze słoika nie muszę wspominać :)
Składniki na 2 małe słoiczki:
- 4 banany
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Banana kroimy w plasterki i umieszczamy w rondelku, razem z sokiem i wodą. Gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż banan zmięknie. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści. Mieszamy, aby nie przypalić. Całość blendujemy, zestawiamy z ognia i mieszamy z kawałkami czekolady. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!
też mam w planach zrobienie takiego dżemu :D Ładne słoiczki, nawet mamy takie same etykietki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Etykietki są świetne! :)
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-mmmm narobiłas mi na nie smaku:)Monika Sz
OdpowiedzUsuńUwielbia, uwielbiam! Nigdy nie robiłam, ale kiedy któregoś razu przyniosła go znajoma... :D
OdpowiedzUsuńDobrze, że o nim przypomniałaś :)
Swoją drogą, uroczo wyglądają te słoiczki.
Achhh to jest przepyszny dżem!
OdpowiedzUsuńmmmm musi być mega słodkie i pyszne :D
OdpowiedzUsuńMega słodki nie jest, ale jeśli ktoś takowe lubi, można dosłodzić lub użyć mlecznej czekolady :)
UsuńŚwietny dżem, może też sobie taki upichcę :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszny dżemik, może też sobie upichcę :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmmm ale musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam tego połączenia :) ale brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTaki dżem czeko-banan to marzenie dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńja robię pastę, a'la domowa nutella z banana i czekolady. może i ją bym zapasteryzowała?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować :)
UsuńAle piękne słoiczki! Super dżemik, zapisuję :) Ala
OdpowiedzUsuńtak ubrane słoiczki wyglądają fantastycznie! :) a ich zawartość niezmiernie kusi do spróbowania, mmm... :)
OdpowiedzUsuńnie znałam tego połączenia, ale na pewno smakuje znakomicie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam taki dżemik, ale niestety tylko mi smakował.. Etykietki śliczne!
OdpowiedzUsuńsłoiczki wyglądają świetnie, a ten czekobanan to cudo stworzone wprost dla mojego A. - jak tylko zobaczył to zamierza teraz sobie zrobić. Haha choć raz nie powiedział zrób mi, więc przepis musi być mega banalny:D
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest banalny :) Jedyna moja rada to dobrze rozgotować banany, żeby dżem nie wyszedł za gesty :)
UsuńNiesamowity pomysł! Musze spróbować zrobić, tylko na początek nie będę pasteryzować, tylko tak do zjedzenia od razu zrobię, mniejszą ilość (choć u mnie w domu i taka by poszła na jeden raz bez problemu... :-)).
OdpowiedzUsuńBez pasteryzowania taki dżem może stać w lodówce do 2 tygodni :)
UsuńCzekośliwka już była, ale czekobanan musi być obłędny. Pora spróbować :D
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na taki dżem :)
OdpowiedzUsuńO czeko-śliwce słyszałam, ale o bananie jeszcze nie, bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go zrobić!:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, ja dziś robię powidła śliwkowe z czekoladą(,kuchnia lidla,), ale na taki czeko banan chyba też się skuszę :)
OdpowiedzUsuńale pyszność! potrafię sobie wyobrazić ten smak, bo uwielbiam naleśniki z bananem i czekoladą :)
OdpowiedzUsuńPycha! Co do słoiczków są obłędne:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńhttp://zamotanalacrima.blogspot.no/2014/02/pierwsze-weki-na-poki.html
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam Lacrima
Cieszę się! Pozdrawiam :)
Usuń