piątek, 23 sierpnia 2013

Focaccia z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa, podawana często, jako przystawka bądź dodatek do innych potraw. U mnie wersja z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Pyszna, chrupiąca i aromatyczna.




Składniki:

  - 1 i  3/4 szklanki mąki pszennej   
- 10 g drożdży (świeżych)
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- garść czarnych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- tymianek
- sól gruboziarnista


Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. W misce umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz drożdże. Następnie dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy rozwałkowane ciasto, formując je na kształt okrągłej pizzy lub prostokąta. Palcami robimy małe wgniecenia w cieście i umieszczamy w nich pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy tymiankiem oraz sola gruboziarnistą. Następnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 190 stopni ok. 20 minut, aż focaccia ładnie się zarumieni.





Smacznego!

 

24 komentarze:

  1. Ach, cudowna ! :)

    Nic tylko kosztować jeden i drugi i trzeci kawałeczek :)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie się prezentuje! Będzie w sam raz na jutrzejszy, sobotni poranek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega apetyczne te Twoje kuchenne wytwory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ! Aż chciałoby się zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś podobną focaccię z tymi samymi dodatkami, palce lizać ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna!:) jak ja dawno nie robiłam, ostatnio mam jakąś fazę na tarty;p

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym zjadła teraz taki kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja nigdy jeszcze focacci nie robiłam kurcze, to się musi zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham kuchnię włoską, Twoja focaccia wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Oliwki uwielbiam, prezentuje się przepysznie z tymi pomidorkam

    OdpowiedzUsuń
  11. chodzi za mną taka, muszę w końcu zrobić! piękna!

    OdpowiedzUsuń
  12. cudo i to jakie pyszne cudo! :) Mmmmm;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka apetyczne :)) Poproszę kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  14. oj :) musiała być pyszna ponieważ wygląda bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Oliwki i pomidory bardzo do siebie pasują. Zarówno smakowo, jak i kolorystycznie :) Pysznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale to dobre i jak fajnie podane. Ja też się wpraszam na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka kolorowa, musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniała! porywam kawałeczek!

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda jak duży krakers i na pewno jest pyszne :D Kocham oliwki : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania