Ciasto francuskie jest powszechnie znane i lubiane. Delikatne i kruche. Dla wielbicieli polecam dziś koperty z farszem pieczarkowym.
Składniki na 12 kopert:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Pieczarki myjemy i tarkujemy, następnie dusimy na patelni, gdy woda odparuje pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na osobną patelnię. Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki, całosć mieszamy. Następnie tarkujemy ser i mieszamy z zimnymi pieczarkami i cebulką, aby ser się nie rozpuścił. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy rogi w koperty ( trzeba zrobić to dokładnie, aby podczas pieczenia nie otworzyły się. Gotowe koperty smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Koperty podajemy z naszym ulubionym sosem. Może być to sos czosnkowy. Warto zrobić więcej farszu i zamrozić.
Smacznego!
Mam akurat trochę ciasta francuskiego w zamrażarce i myślałam żeby zrobić z niego Quiche, ale może zmienię zdanie i spróbuję czegoś nowego... wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Basia
ooo to musze się wybrać po ciasto francuskie, mąż bardzo je lubi będzie miał niespodziankę:)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńI już jest pomysł na jutrzejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to moje smaki ;))
OdpowiedzUsuńw innym tylko kształcie zrobiłam i podałam w wigilie do barszczu :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne !
pozdrawiam
Moje smaki :)) Wyglądają smakowicie :))
OdpowiedzUsuńsmakowite wytrawne ciacha ;))
OdpowiedzUsuńSer i pieczarki:) Pychota:))
OdpowiedzUsuńmmm.. uwielbiam takie rzeczy! Piękne ci wyszły;)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami to moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zapisuje do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńA ja nie lubię ciasta francuskiego, za bardzo się kruszy.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie! zawsze jak coś z niego robię nie mam pomysłu jak ładnie zawinąć w nie farsz :) Twój sposób jest chyba najlepszy, a nigdy z niego nie skorzystałam :) zawsze wymyślam, kombinuję, a widać, że najprostsze rozwiązania są po prostu najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń