Składniki (tortownica 16 cm):
Spód:
- 120 g herbatników lub ciastek typu digestive
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g masła
Masa:
- 500 g twarogu sernikowego typu President*
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- szklanka wydrążonych wiśni
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Spód:
- 120 g herbatników lub ciastek typu digestive
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g masła
Masa:
- 500 g twarogu sernikowego typu President*
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- szklanka wydrążonych wiśni
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
* lub 250 g twarogu i 250 g mascarpone- sernik wyjdzie, bardziej mazisty, kremowy.
Ciastka kruszymy ręcznie lub w robocie. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy łyżeczkę kakao i całość mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie ugniatamy łyżką ciasteczka i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg umieszczamy w misce, razem ze śmietaną, jajkami, cukrem, budyniem i ekstraktem z wanilii. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą czekoladę, łyżeczkę kakao i ponownie mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na przygotowany spód, po czym układamy wiśnie i wylewamy resztę masy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Boki i spód tortownicy owijamy folią aluminiową. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut. Sernik studzimy najpierw w piekarniku ok. 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Lekko przestudzoną czekoladę wylewamy na sernik i rozsmarowujemy. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz tortownicy i wkładamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sernik najlepiej podawać prosto z lodówki.
Smacznego!
inspiracja tutaj
inspiracja tutaj
mmmmm, aż mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny, smakował bosko! :)
OdpowiedzUsuńPiekny blog, sliczne zdjecia , bede obserwowac :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!:) i mimo ze fanka sernika nie jestem to ten chetnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńTaki broni się samym wyglądem, więc co by było przy spróbowaniu, jak smakuje...
OdpowiedzUsuńSama bym cały zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Dawno nie jadłam serników, dlatego wpraszam się do Ciebie;)
OdpowiedzUsuńCzekolada+wiśnie i to zestawienie na dodatek w moim ukochanym wypieku - serniku! No obłęd smaku!;)
OdpowiedzUsuńAle on jest przecudowny<3
OdpowiedzUsuńTakiej wersji sernika jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :]
OdpowiedzUsuńtaki sernik zdecydowanie broni się sam! :)
OdpowiedzUsuńimponujący:) zachwyca wyglądem i smakiem na pewno również:)
OdpowiedzUsuńOj tak, serników nie trzeba zachwalać. Zwłaszcza takiego! :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków1
OdpowiedzUsuńobłędny :) zabrakło mi słów :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowy sernik plus wiśnie, uwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Twój wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie boski! Czekoladowa, pyszna rozpustę :)
OdpowiedzUsuńidealny :) aż nabrałam ochoty na sernik!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wiśnie pasują idealnie i do czekolady i do sernika. Takie wykwintne połączenie :-) Cudny jest!
OdpowiedzUsuńoch JEJ, jak on wygląda...obiecuje ucztę :-)
OdpowiedzUsuńkusisz .... jako wielka fanka serników chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam sernika czekoladowego, chyba najwyższa pora to zmienić :))
wiśnie i czereśnie-kto by nie lubił?:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
Kiedyś zrobiłem coś podobnego, ale w mojej wersji wyglądał jak pieczony pasztet ;p
OdpowiedzUsuńCudowny, takie czekoladowy, aksamitny... I ta wisienka... Boski serniczek!
OdpowiedzUsuń