Tres leches jest to popularne, meksykańskie ciasto, nasączane syropem z 3 rodzajów mleka. Jest bardzo wilgotne, powiedziałabym nawet, że mokre. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić o owoce. Ciasto wyszło pyszne. Nie bójcie się takiej ilości syropu, zapewniam Was, że ciasto wypije wszystko. Polecam! :)
Składniki:
(blaszka 20x30)
Ciasto:
- 80 g masła
- 4 jajka
- 140 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
Syrop mleczny:
- 320 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 270 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 200 g mleka 3,2%
Wierzch:
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyzeczka cukru pudru
- sezonowe owoce
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym do momentu, ąz uzyskamy puszystą masę (5-7 minut). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i solą. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej partiami mąkę i przestudzone masło. Po każdym dodaniu mąki lub masła mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników. Formę smarujemy masłem i opruszamy mąką lub wykładamy papiere do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na syrop. Ciasto nakłuwamy gesto patyczkiem do szaszłyków. Następnie stopniowo wylewamy na ciasto cały, przygotowany syrop, najlepiej łyżką. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajac pod koniec łyżeczkę cukru pudru. Bita śmietanę nakładamy na schłodzone ciasto, dekorujemy owocami i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce na 2 godziny.
Smacznego!
inspiracja tutaj
A ja mam pytanie do Ciebie, bo gdzieś kiedyś wyczytałam, że masz Nikona 5100 i obiektyw 18- 105, powiedz mi, nadal nim robisz zdjęcia, czy kupiłaś sobie jakiś inny obiektyw?
OdpowiedzUsuńDokupiłam niedawno 35 1.8 i muszę się w końcu podszkolić. Wstyd się przyznać, ale nie umiem nawet zdjęcia w formacie raw wywołać :p
UsuńNo to ja mam tak teraz z tym kitowym obiektywem...; P Kupiłam niedawno i myślałam o stałce, ale stwierdziłam, że może najpierw nauczę się w ogóle lustrzanką zdjęcia robić; D Wszystko niby w porządku, ekspozycja ustawiona a, jak przychodzi mi zrzucenie zdjęć na komputer to nie jest już tak kolorowo; D Wiem, że rawy mają to do siebie, no ale kurczę...: P
UsuńA jak patrzę na Twoje zdjęcia to zastanawiam się, ile jeszcze muszę się uczyć fotografii, żeby mieć takie ostre i kolorowe zdjęcie; D
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńO nie... przepadlam. Ciasto wyglada bosko i intryguje... Czy ciasto jest bardzo slodkie? Z checia bym wyprobowala
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest bardzo słodkie, jest w sam raz :)
UsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym nasączeniem ciasta, musi być cudowne w smaku! : )
Warto spróbować, mi smakuje bardzo :)
Usuń