Dziś przedstawiam Wam pyszne, chrupiące kulki z dodatkiem pieczarek, sera i cebulki. Polecam!
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu krajanka Czaniecki
- 2 średnie cebule
- 350 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Do obtoczenia:
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce, dodajemy do cebulki. Odstawiamy do przestygnięcia. Ser żółty również ścieramy na tarce i mieszamy z zimnym makaronem, cebulką i pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ręce obsypujemy bułką tartą i formujemy kulki. Gotowe kuleczki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lub we frytownicy. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!
genialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńależ one się cudownie prezentują! świetny pomysł na wykorzystanie makaronu z poprzedniego obiadu :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie widziałam takich makaronowych kulek :)
OdpowiedzUsuńNo nie... przepadłam :) Świetne te kuleczki. Uwielbiam zaglądać na Twojego bloga!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Nigdy nie wpadłabym na tak fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńzjadamy na ciepło?
OdpowiedzUsuńTak, jemy na ciepło :)
UsuńAle u Ciebie pysznie, piękne zdjęcia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńŚwietny pomysł, muszę ten przepis wykorzystać przy okazji jakiejś imprezy :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Są bardzo dobre, w smaku przypominają krokiety :)
Usuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń