Składniki:
(ok. 25 sztuk)
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 20 g świeżych drozdży
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Farsz:
- 2 cebule
- 150 g chudego, parzonego boczku
- 2 małe, wędzone oscypki
- 1/2 opakowania kremowego serka Arla Apetina czosnek i zioła
- pieprz
Sos jogurtowo-czosnkowo-ziołowy:
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1/2 opakowania kremowego serka Arla Apetina czosnek i zioła
- 1/2 opakowania kremowego serka Arla Apetina czosnek i zioła
- pieprz
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania pierogów
- sezam
W misce umieszczamy przesianą mąkę, robimy wgłębienie. Nalewamy ciepłe
mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po
tym czasie dodajemy 4 łyżki oleju, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto ok. 10
minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w
misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kremowy serek i mieszamy do połączenia składników. Oscypki ścieramy na tarce, dodajemy do przestudzonego farszu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Gotowe ciasto drożdżowe chwilę wyrabiamy i wałkujemy na
cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Można je lekko rozwałkować.
Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i odkładamy na podsypany mąką blat.
Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i
pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 15-20 minut.
Składniki na sos mieszamy i podajemy do pierogów.
Smacznego!
rewelacja :) świetnie wyglądają i na pewno są smaczne:)
OdpowiedzUsuńDzięki! są bardzo smaczne :)
Usuńświetne są!
OdpowiedzUsuńzapraszam na włoskie smaki :)
świetne nawet na obiad w pracy :) podoba mi się farsz :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a farsz jest bardzo fajny. Warto spróbować :)
UsuńMuszą być fenomenalne :)
OdpowiedzUsuńMoże warto się skusić? :)
UsuńWyglądają wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia!