sobota, 9 grudnia 2017

Świąteczny tatar ze śledzia

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowałam dla Was świąteczny tatar ze śledzia z dodatkiem awokado, buraczków i jajka. Zachęcam do zrobienia! :)






Składniki:
(4 porcje)

-  300 g płatów śledziowych
- 1 cebula
- ziele angielskie
-listek laurowy
- olej rzepakowy wielkopolski SemCo
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 6 jajek
- 4 łyżki marynowanych buraczków
- majonez
- sól
- pieprz


Płaty śledziowe płuczemy, następnie zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jeśli po tym czasie śledzie będą za słone, ponownie zalewamy je wodą. Gotowe śledzie osuszamy i kroimy w paski. Cebulkę drobno siekamy (można ją sparzyć gorącą wodą, aby była bardziej miękka). Śledzie wraz z cebulką wkładamy do słoika, następnie zalewamy olejem rzepakowym. Dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka oddzielmy od białek i drobno kroimy. Dodajemy trochę majonezu i mieszamy. Awokado obieramy i kroimy, dodajemy soku z cytryny, następnie lekko rozgniatamy widelcem. Na talerz kładziemy ring. Do środka nakładamy buraczki, następnie cebulkę ze śledzia,  drobno pokrojonego śledzia, żółtka, awokado oraz białka. Gotowy tatar posypujemy odrobiną soli i pieprzem.







Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania