Składniki:
(4 porcje)
- 300 g płatów śledziowych
- 1 cebula
- ziele angielskie
-listek laurowy
- olej rzepakowy wielkopolski SemCo
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 6 jajek
- 4 łyżki marynowanych buraczków
- majonez
- sól
- pieprz
Płaty śledziowe płuczemy, następnie zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jeśli po tym czasie śledzie będą za słone, ponownie zalewamy je wodą. Gotowe śledzie osuszamy i kroimy w paski. Cebulkę drobno siekamy (można ją sparzyć gorącą wodą, aby była bardziej miękka). Śledzie wraz z cebulką wkładamy do słoika, następnie zalewamy olejem rzepakowym. Dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka oddzielmy od białek i drobno kroimy. Dodajemy trochę majonezu i mieszamy. Awokado obieramy i kroimy, dodajemy soku z cytryny, następnie lekko rozgniatamy widelcem. Na talerz kładziemy ring. Do środka nakładamy buraczki, następnie cebulkę ze śledzia, drobno pokrojonego śledzia, żółtka, awokado oraz białka. Gotowy tatar posypujemy odrobiną soli i pieprzem.
Smacznego!
Wygląda po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie podany <3
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuń