Czy tort musi być na słodko? Oczywiście, że nie! Dziś przedstawiam Wam tort kanapkowy, który nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje.
Składniki:
(tortownica 18 cm)
- 1 chleb tostowy
- 2 opakowania serka twarogowego śmietankowego
- 1 ogórek
- kilka rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
Z chleba tostowego odcinamy skórki. Na dnie tortownicy układamy pierwszą warstwę chleba, docinając go tak, aby ładnie przykrył całą powierzchnię. Chleb smarujemy pasztetem z drobiem i pomidorami, następnie przykrywamy kolejną warstwą chleba tostowego. Kolejną warstwę smarujemy serkiem śmietankowym, układamy pokrojonego ogórka i przykrywamy kolejnymi kromkami. (Chleb można posmarować serkiem od spodu, aby lepiej przylegał do ogórka). Następnie smarujemy pasztetem z drobiem i przykrywamy chlebem. Kolejną warstwę smarujemy ponownie serkiem śmietankowym i układamy plasterki rzodkiewki. Przykrywamy. Ostatnią warstwę smarujemy serkiem. Boki natomiast smarujemy majonezem. Plasterki ogórka układamy po bokach tortu. Wierzch ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Gotowy tort wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
bardzo fajny pomysł z tym wytrawnym tortem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na imprezy, można zaskoczyć gości;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń