Pyszna propozycja śniadaniowa. Zapiekane banany z wiśniami, serkiem wiejskim i orzechami. Polane miodem i oprószone wiórkami kokosowymi. Polecam!
Składniki:
- 1 banan
- 100 g serka wiejskiego
- 3 łyżeczki dżemu wiśniowego Łowicz
- kilka wiśni ze słoika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- wiórki kokosowe
Banana dokładnie myjemy, następnie kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy środek banana i kroimy w kostkę. Banana mieszamy z serkiem wiejskim i 3 łyżeczkami dżemu wiśniowego. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, zostawiając część do posypania. Gotowym farszem napełniamy skórki banana. Układamy wiśnie i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 9-10 minut. Przed podaniem banany polewamy łyżeczką miodu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wow, znakomity pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńTakie banany wyglądają wspaniale! : )
Dzięki! :)
Usuńjakie apetyczne! musze koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, śniadanie jednak nie musi być nudne :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWow! Genialne :)
OdpowiedzUsuńale smaki!!!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam pieczonego banana :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Znakomicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląd - poezja! Myślę, że w smaku są jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńp.s. serek wiejski to taki typowy "granulkowy"? jeśli tak, to dawałaś tylko te "grudki" czy razem z "sokiem" :P?
Dziękuję :) Tak, serek granulkowy, nabierałam po prostu łyżką :) Możesz również użyć samych granulek.
Usuń