Święta zdecydowanie kojarzą nam się z makiem i makowcem. Przygotowałam dla Was makowca w innej, myślę, że bardziej efektownej wersji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 140 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g masła
Farsz:
- 300 g masy makowej
Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
+ jajko do posmarowania ciasta
- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 140 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g masła
Farsz:
- 300 g masy makowej
Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
+ jajko do posmarowania ciasta
W
misce umieszczamy przesianą mąkę. Robimy wgłębienie, dodajemy
pokruszone drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy
ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto
ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na
koło o średnicy ok. 24 cm. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę masy
makowej. Rozsmarowujemy masę, zostawiając brzegi bez nadzienia.
Nakładamy drugi blat ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły.
Ponownie wykładamy masę makową i nakładamy trzeci blat ciasta. Na środku
ciasta, szklanką delikatnie zaznaczamy kółko. Ciasto kroimy na 16
równych kawałków, pozostawiając nasze odciśnięte kółko bez nacinania.
Następnie bierzemy w dłonie dwa kawałki ciasta, znajdujące się obok
siebie i wywijamy je 2-3 razy na zewnątrz. Końce ciasta sklejamy. Ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosło. Gotową
gwiazdę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut. Cukier puder mieszamy z wodą.
Przestudzone ciasto smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.
Smacznego!
Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci wyszła ta gwiazda!
Dziękuję :)
UsuńGwiazda idealna:-)
OdpowiedzUsuńNie przesadzajmy, do ideału jeszcze trochę brakuje, ale dziękuję ;)
UsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńTe gwiazdy pięknie wyglądają, a Twoja z makiem musi smakować nieziemsko!
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńWygląda pięknie i jest tak idealnie wykonane...
OdpowiedzUsuńJest piękna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo! :)
OdpowiedzUsuńniestety mak to nie moje smaki :(
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń