poniedziałek, 2 marca 2015

Tort Raffaello

Mój blog obchodził kilka dni temu swoje 2 urodziny. Pomyślałam, że jest to dobra okazja, aby przygotować jakiś tort. W związku z tym, iż na owoce musimy jeszcze trochę poczekać stwierdziłam, że kokosowy tort inspirowany moimi ulubionymi pralinkami raffaello będzie idealny. Zapraszam!



Składniki:
(tortownica 16 cm)*

Biszkopt:
 
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 330 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 50 g płatków migdałów

Poncz:

- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki likieru kokosowego 

Dodatkowo:

- 8 pralinek raffaello
- wiórki do obsypania

* aby wykonać tort w większej tortownicy (22cm) zwiększamy składniki o połowę.

Zaczynamy od przygotowania śmietanki kremówki. Dzień wcześniej umieszczamy ją w rondelku i gotujemy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia rondelek, dodajemy połamaną białą czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietankę odstawiamy do przestygnięcia, następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia przygotowujemy biszkopt (można to również zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Cały czas ubijając  dodajemy żółtka. Przesianą mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami, do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzimy. Gdy całkowicie przestygnie, oddzielamy go nożem od tortownicy i wyciągamy. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy. Odkładamy 3 duże łyżki kremu, aby na koniec wysmarować tort. Do pozostałego kremu, dodajemy posiekane migdały i mieszamy łyżką. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go ponczem i wykładamy połowę kremu z migdałami. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy resztę kremu i dociskamy 3 blatem. Ostatni blat również nasączamy ponczem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Następnie tort obsypujemy wiórkami kokosowymi i układamy pralinki raffaello. Chłodzimy w lodówce.



Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Tort fantastyczny, musiał być przepyszny. Tobie życzę jeszcze wielu wspaniałych lat blogowania: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczny, mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się bardzo elegancko :) gratuluję drugiej rocznicy i życzę kolejnych udanych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, wow! :) Świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje!
    Mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
    A tort wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny ten tort! *.*
    Świetnie uczciłaś tę rocznicę! :)
    Gratulacje tak cudownego bloga i życzę jeszcze więcej pomysłów i pasji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, zapraszamy również do nas w odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania