Składniki:
(tortownica 16 cm)*
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 330 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 50 g płatków migdałów
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- 8 pralinek raffaello
- wiórki do obsypania
* aby wykonać tort w większej tortownicy (22cm) zwiększamy składniki o połowę.
Zaczynamy od przygotowania śmietanki kremówki. Dzień wcześniej umieszczamy ją w
rondelku i gotujemy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia rondelek,
dodajemy połamaną białą czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietankę odstawiamy do przestygnięcia, następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia przygotowujemy biszkopt (można to również zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodajemy cukier. Cały czas ubijając dodajemy żółtka. Przesianą
mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z
ubitymi jajkami, do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia. Gotową
masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170
stopni ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzimy. Gdy całkowicie przestygnie,
oddzielamy go nożem od tortownicy i wyciągamy. Biszkopt kroimy na 3
blaty. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy. Odkładamy 3 duże łyżki kremu, aby na koniec wysmarować tort. Do pozostałego kremu, dodajemy posiekane migdały i mieszamy łyżką. Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go ponczem i wykładamy połowę kremu z migdałami. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy resztę kremu i dociskamy 3 blatem. Ostatni blat również nasączamy ponczem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Następnie tort obsypujemy wiórkami kokosowymi i układamy pralinki raffaello. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Tort fantastyczny, musiał być przepyszny. Tobie życzę jeszcze wielu wspaniałych lat blogowania: )
OdpowiedzUsuńDziękuję jeszcze raz :)
UsuńBajecznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJaki elegancki :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny, mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo elegancko :) gratuluję drugiej rocznicy i życzę kolejnych udanych lat blogowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńo, wow! :) Świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńGratulacje!
OdpowiedzUsuńMnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
A tort wygląda imponująco :)
Dzięki śliczne!
UsuńGenialny ten tort! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietnie uczciłaś tę rocznicę! :)
Gratulacje tak cudownego bloga i życzę jeszcze więcej pomysłów i pasji!
Bardzo Ci dziękuję :)
UsuńPyszności, zapraszamy również do nas w odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń