czwartek, 26 lutego 2015

Domowy likier jajeczny (ajerkoniak)

Zapraszam na domowy likier jajeczny. Zapewne większość z Was miała okazje próbować choćby kupnego. Przygotowanie własnego likieru zajmuję ok. 15 minut. Smak jest o niebo lepszy. Likier z tego przepisu wychodzi gęsty i pyszny. Likier świetnie sprawdzi się, jako dodatek do kawy czy lodów. Polecam!




Składniki:
(ok. 0,7 l)


- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 125 ml spirytusu*


*likier wychodzi dosyć mocny, taki powinien być, jeśli jednak lubicie słabsze alkohole wystarczy zmniejszyć ilość spirytusu lub zamienić go na wódkę.

Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy ok. 6-8 minut. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko, następnie spirytus. Miksujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Likier potrzebuje kilku dni, aby się przegryźć. Zacznie również gęstnieć. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką.


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania