Zapraszam na domowy likier jajeczny. Zapewne większość z Was miała okazje próbować choćby kupnego. Przygotowanie własnego likieru zajmuję ok. 15 minut. Smak jest o niebo lepszy. Likier z tego przepisu wychodzi gęsty i pyszny. Likier świetnie sprawdzi się, jako dodatek do kawy czy lodów. Polecam!
Składniki:
(ok. 0,7 l)
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 125 ml spirytusu*
*likier wychodzi dosyć mocny, taki powinien być, jeśli jednak lubicie słabsze alkohole wystarczy zmniejszyć ilość spirytusu lub zamienić go na wódkę.
Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy ok. 6-8 minut. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko, następnie spirytus. Miksujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Likier potrzebuje kilku dni, aby się przegryźć. Zacznie również gęstnieć. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką.
I do tego lody poproszę! :)
OdpowiedzUsuńGenialnie się prezentuje ten likier! :)
OdpowiedzUsuńZ lodami smakowałby obłędnie! *.*
Po prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDomowy...najlepszy:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie domowe likiery :)
OdpowiedzUsuń