Składniki:
(tortownica 24 cm)
- 4 serki Capri
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- budyń bananowy
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Sos karmelowy:
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 1/2 puszki solonych orzeszków
Serek Capri rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy cukier, budyń, jajka, olej oraz mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Wylewamy masę sernikową. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku 15 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W między czasie przygotowujemy sos karmelowy. W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Nie mieszamy. Gotujemy, aż cukier zbrązowieje i
zrobi się gęsty. Uwaga, aby nie przypalić! Następnie do rondelka wlewamy
śmietankę, masa zacznie się ścinać, całość mieszamy i gotujemy do
połączenia się składników. Gotowy sos odstawiamy do przestygnięcia i schładzamy w lodówce, aby zgęstniał. Z sernika zdejmujemy obręcz, polewamy obficie sosem karmelowym i dekorujemy solonymi orzeszkami.
Smacznego!
Świetnie wygląda i pewnie dobrze smakuje. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten sernik! Taka idealna konsystencja, wygląda to pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie sliczne fotki a sernik na pewno pyszny i fotogeniczny ;)
OdpowiedzUsuńSol + karmel...
OdpowiedzUsuńOstatnio moje ulubione polaczenie smakow!
:)
łooo matko... obłędne smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda super idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńSerniczek musiał być pyszny! :D
Kusi strasznie))
OdpowiedzUsuńKarmel i słone orzeszki albo poprostu dodatek soli to coś genialnego, uzależniłam się od takiego smaku karmelu :D Twój sernik to dzieło sztuki! :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak delikatnie, a jak musi smakowac, ma wszystko co pyszne :)
OdpowiedzUsuńAaa...wygląda cudownie :) Lubię te serki. Ciekawa jestem jak sprawdzają się w serniku :)
OdpowiedzUsuńSprawdzają się super, bardzo jestem zadowolona z efektu :)
UsuńO rany, z takich składników może wyjść chyba tylko... ambrozja :-) naprawdę "boski" sernik ;-)
OdpowiedzUsuń