Dziś mam dla Was coś pysznego i zdrowego na śniadanie. Placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem banana. Jeśli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy, zróbcie to dzień wcześniej. Placuszki również sprawdzą się, jako przekąska zapakowana w pudełko do pracy, czy zaserwowane na kolację. P.S. radzę zrobić od razu podwójną porcję :-)
Składniki:
(8 sztuk)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- miód (opcjonalnie)
Kaszę przed gotowaniem należy umieścić na sicie i przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczki. Kaszę gotujemy według instrukcji poniżej.** Ugotowaną, przestudzoną kaszę umieszczamy w misce, dodajemy pokrojonego, mocno dojrzałego banana (jeśli nie macie dojrzałego banana, można dodać odrobinę miodu) oraz jajko. Za pomocą blendera miksujemy składniki na dość jednolitą masę. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Z podanego przepisu wychodzi 8 małych placuszków.
* 1 szklanka ugotowanej kaszy to ok. 1/3 szklanki kaszy suchej.
Jak gotować kaszę jaglaną?**
Aby kasza była smaczna, musimy pozbyć się najpierw goryczki. Kaszę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą. Nie mieszamy. Wrzątku powinno być 2 razy więcej niż kaszy. Przykładowo mając 1 szklankę suchej kaszy jaglanej, w garnku zagotowujemy 2 szklanki lub nawet 2,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze kilka minut. Następnie studzimy i tworzymy zdrowe, smaczne posiłki.
Smacznego!
Pyszne placuszki, mniam :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie i to w jakim apetycznym wydaniu! :)
OdpowiedzUsuńi wystarczy kilka składników - to lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńW prostocie tkwi siła :)
Usuńobawiam się,że i podwójna porcja u mnie w domu zaraz by znikła :)
OdpowiedzUsuńCałkiem możliwe, bo placuszki są naprawdę pycha! :)
Usuńmoże w końcu przekonam się do kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńciekawy blog, obserwuję
Myślę, że w takiej wersji na pewno przypadnie do gustu :)
UsuńUwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie biorę się za gotowanie kaszy, jutro będą na śniadanie!
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, dzieci się zajadały i ja też :D
Usuńświetne placuszki!
OdpowiedzUsuńOjej! Jakie muszą być pyszne! Bananowe. Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńCudownie apetyczne zdjęcie :) Takie placki na pewno zasmakowałyby mojej córci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńz jaglanej jeszcze nie robiłam placków, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę super :)
UsuńSa przepyszne 😀Moj 14 miesieczny Sym obiema lapkami so buzi wkladal I meuxzsl mmmmjiaaammm
OdpowiedzUsuń