piątek, 10 stycznia 2014

Zupa cebulowa z serem i grzankami

Dawno nie było na blogu żadnej zupy, właściwie jest tylko jedna. Patrząc na statystyki i komentarze bardzo ją lubicie. Chodzi o zupę czosnkową, przepis znajdziecie tutaj. Myślę, że zupa cebulowa z serem i chrupiącymi grzankami, również przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam :)




Składniki:

- 1 litr bulionu mięsno-warzywnego
- 100 g masła
- 4 duże cebule
- 100 ml białego wina
- sól
- tymianek
- 150 g sera
- bagietka
 
Gotujemy bulion. Następnie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na maśle, aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień, dodajemy wino i czekamy, aż odparuje. Przyprawiamy solą oraz tymiankiem, po czym dolewamy bulion. Gotujemy ok. 20 minut. W międzyczasie zapiekamy bagietkę z serem, aby była zarumieniona i chrupiąca. Pozostały ser trzemy na tarce. Gotową zupę nalewamy do miseczek, posypujemy startym serem i dodajemy chrupiące bagietki.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. w sam raz na taki dziki dzień jak dziś!

    zapraszam na łososia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy!. Piękne zdjęcia :)
    Zapraszam do siebie: http://mytastykitchen.weebly.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytasz w moich myślach. Taka cebula w sam raz na taką pogodę, tylko wina brak a tak wieje :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze chciałam jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zupa cebulowa jest pyszna a Twoje grzanki z dużą ilością sera mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie w końcu muszę zrobić cebulową, tak mnie kusi<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć białego wina martini?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, martini zepsuje smak zupy. Wino musi być wytrawne lub półwytrawne. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania