Dawno nie było na blogu żadnej zupy, właściwie jest tylko jedna. Patrząc na statystyki i komentarze bardzo ją lubicie. Chodzi o zupę czosnkową, przepis znajdziecie tutaj. Myślę, że zupa cebulowa z serem i chrupiącymi grzankami, również przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsno-warzywnego
- 100 g masła
- 4 duże cebule
- 100 ml białego wina
- sól
- tymianek
- 150 g sera
- bagietka
Gotujemy bulion. Następnie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na maśle, aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień, dodajemy wino i czekamy, aż odparuje. Przyprawiamy solą oraz tymiankiem, po czym dolewamy bulion. Gotujemy ok. 20 minut. W międzyczasie zapiekamy bagietkę z serem, aby była zarumieniona i chrupiąca. Pozostały ser trzemy na tarce. Gotową zupę nalewamy do miseczek, posypujemy startym serem i dodajemy chrupiące bagietki.
Smacznego!
w sam raz na taki dziki dzień jak dziś!
OdpowiedzUsuńzapraszam na łososia!
Uwielbiam takie zupy!. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://mytastykitchen.weebly.com/
Czytasz w moich myślach. Taka cebula w sam raz na taką pogodę, tylko wina brak a tak wieje :(
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńzupa cebulowa jest pyszna a Twoje grzanki z dużą ilością sera mniamm
OdpowiedzUsuńKoniecznie w końcu muszę zrobić cebulową, tak mnie kusi<3
OdpowiedzUsuńCzy można użyć białego wina martini?
OdpowiedzUsuńNie, martini zepsuje smak zupy. Wino musi być wytrawne lub półwytrawne. Pozdrawiam :)
Usuń