piątek, 31 stycznia 2014

Pani Walewska / Pychotka

Panią Walewską nie trzeba przedstawiać, każdy doskonale ją zna. Ciasto kruche, słodka beza, budyniowy krem, a do tego dżem z czarnej porzeczki i migdały. Czy to nie jest wspaniałe połączenie? Jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie próbował tego ciasta, serdecznie zachęcam do zrobienia :)



Składniki:

Ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 6 żółtek

Beza:

- 6 białek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
  - 16 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g masła

Dodatkowo:

- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
- 120 g płatków migdałowych


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Ciasto zagniatamy, następnie dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut. Następnie wylepiamy nim 2 blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem i chowamy do lodówki na czas przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywna pianę, po czym cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy na ciasto z dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli nie jesteście w stanie upiec 2 blach ciasta naraz, pianę na bezę ubijamy na 2 razy, dzieląc składniki na pół, aby zaraz po przygotowaniu można było wstawić ją do piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni 40 minut. Połowę mleka gotujemy z cukrem i opakowaniem cukru wanilinowego. Drugą połowę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Następnie dodajemy do gotującego się mleka energicznie mieszając. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem po czym stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Ostudzone placki ciasta przekładamy masą kremową. Ciasto chodzimy w lodówce min. 3 godziny, najlepiej całą noc.




 Smacznego! 
inspiracja tutaj

17 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci wyszła :) Robiłam ją już kilkakrotnie. Zawsze się udawała i wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto :) wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na mojej ukochanej paterze ;) Chyba żałuję, że ją sprzedałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła Ci idealna:)
    Uwielbiam to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niebiańsko, nigdy nie jadłam a mam ochotę :) naprawdę świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę wiedzieć gdzie Pani zakupiła te świetne buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Buteleczki można kupić tu: http://weck.com.pl/sklep,26.html lub pojedyncze sztuki tu: http://makutra.com/36-przetwory Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania