niedziela, 2 lutego 2014

Drożdżowe ślimaczki ziołowo-czosnkowe

Pyszne, pachnące, drożdżowe ślimaczki. Idealne na śniadanie, jako przekąska czy na kolację. Przygotowanie jest proste, do środka możemy dodać swoje ulubione przyprawy, zioła i dodatki. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem, aromatem i składem. Idealnie nada się do wielu potraw, wzbogacając ich walory smakowe.






Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju

Farsz:

- 60 g smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- 100 g sera żółtego
- 15 g suszonych pomidorów w płatkach
+
jajko

Drożdże rozpuszczamy w mleku, z łyżką cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby urosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej oraz zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Smalczyk rozpuszczamy w rondelku. Czosnek siekamy, oliwki i ser drobno kroimy. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 5 mm. Smarujemy smalczykiem, sypiemy pietruszką, czosnkiem, posiekanymi oliwkami, żółtym serem oraz suszonymi pomidorami. Następnie ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Gotowe ślimaczki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia ciasta. Ślimaczki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.












Smacznego!


Biorę udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


20 komentarzy:

  1. cudowne, na pierwszy rzut oka myślałam, że to zawijaski z ciasta francuskiego, a tu drożdżowe rolki. Cudowne! chętnie wykorzystam Twój przepis.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. ślimaczki dobre na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako karnawałowa przekąska - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie! Chyba się pokuszę i sama takie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglądają!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie:-) No i to smakowite nadzienie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne, smakowite ! :) Pozdrawiam i dziękuję za udział :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie wytrawne buły:) na śniadanie idealne:D
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. od dłuższego czasu kusi mnie zrobienie ślimaczków na słono :) musiały być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Już czujemy ten aromat podczas ich pieczenia. Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Są takie pyszne!
    Z przyjemnością bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania