czwartek, 2 lipca 2015

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami + recenzja patelni WOLL Logic

Dziś mam dla Was przepis na prosty, bardzo smaczny i sycący obiad. Ryż smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami. Do przygotowania dania wykorzystałam patelnię marki WOLL, którą otrzymałam dzięki uprzejmości sklepu Gustus. Poniżej znajdziecie przepis, jak również recenzję patelni. Zapraszam!





Składniki:

- 2 woreczki ryżu
- 2 jajka
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 marchewka
- szklanka zielonego groszku
- kilka grzybów mun
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka curry
- sos sojowy
- przyprawa orientalna


Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Filety z kurczaka kroimy w drobna kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni. Do kurczaka dodajemy drono pokrojone warzywa. Smażymy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Przekładamy wszystko do miski. Na patelnię wsypujemy ryż, chwilę smażymy, następnie dodajemy łyżeczkę curry. Robimy miejsce na patelni i wbijamy rozbełtane jajka. Gdy jajka się zetną, rozdrabniamy je i mieszamy z ryżem. Dodajemy kurczaka z warzywami i całośc mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju sezamowego i doprawiamy sosem sojowym oraz przyprawami.








Patelnia pochodzi z linii Logic. Na stronie sprzedawcy patelnie z tej linii przeznaczone są do wszystkich rodzajów kuchenek oprócz indukcji. Jeśli jednak patelnia Wam się spodobała, możecie zamówić wersję na indukcję, tak jak zrobiłam to ja. Możecie również skorzystać z linii przeznaczonej typowo na indukcję, jest to linia Szafir




Patelnia, którą otrzymałam posiada 28 cm. W komplecie znajduję sie pokrywka. Jest dość ciężka i solidnie wykonana. Uchwyt jest długi i poręczny. Nie nagrzewa się. Patelnia wykonana jest ze stali nierdzewnej oraz wysokiej jakości stopu SILUMIN. Specjalna szlachetna powłoka - ceramika tytanowa - zapewnia długą żywotność naczyń. Są one odporne na ścieranie. Powłoka w technologii "non-stick" czyni naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotować posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw. Patelnie z linii Logic charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania i pieczenia. Dużym plusem jest możliwość używania patelni w piekarniku, nawet przy temp. 220 stopni. Patelnię testowałam już wielokrotnie, jestem bardzo zadowolona z jej jakości. Nic do niej nie przywiera, co jest ogromnym plusem. Nie ma wiec najmniejszego problemu z czyszczeniem. Szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Jedynym minusem może byc tylko cena. Patelnia jest dosyć droga, jednak za jakość trzeba trochę zapłacić. Uwazam, że patelnia warta jest tych pieniędzy. 




Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, na pewno wypróbuje przepis, a patelni zazdroszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo :) Super patelnia, też bym chciała taką mieć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania