Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej składająca się z pszennego placka tortilli i farszu z mięsem. Farsz możecie dowolnie modyfikować. Mięso mielone można zastąpić kurczakiem lub przygotować wersję wegetariańską. Zapraszam!
Składniki:
(6 porcji)
(6 porcji)
- 6 placków tortilli
- ser żółty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 2 łyżki ketchupu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
Mięso mielone podsmażamy na patelni, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy ok. 10 minut, aż papryka zmięknie. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy i dorzucamy do mięsa. Dodajemy 2 łyżki ketchupu. Mieszamy. Kukurydzę oraz fasolę odcedzamy na durszlaku i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciepły farsz rozkładamy na tortilli, posypujemy żółtym serem i zawijamy. Podgrzewamy na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!
Piękne zdjęcia :) Bardzo lubię burrito :)
OdpowiedzUsuńMniam:-)
OdpowiedzUsuńpo prostu je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Jeszcze takiej wersji burrito nie jadłam. Jutro zrobię na obiad! :)
OdpowiedzUsuń