piątek, 15 maja 2015

Burrito

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej składająca się z pszennego placka tortilli i farszu z mięsem. Farsz możecie dowolnie modyfikować. Mięso mielone można zastąpić kurczakiem lub przygotować wersję wegetariańską. Zapraszam!




Składniki:
(6 porcji)

- 6 placków tortilli
- ser żółty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 2 łyżki ketchupu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne


Mięso mielone podsmażamy na patelni, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy ok. 10 minut, aż papryka zmięknie. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy i dorzucamy do mięsa. Dodajemy 2 łyżki ketchupu. Mieszamy. Kukurydzę oraz fasolę odcedzamy na durszlaku i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciepły farsz rozkładamy na tortilli, posypujemy żółtym serem i zawijamy. Podgrzewamy na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z ulubionym sosem.


Smacznego!


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania