W związku z tym, iż karnawał trwa, zapraszam na chrust lany, czyli karnawałową przekąskę. Jeśli lubicie zwykłe chrusty, te również przypadną Wam do gustu. Przygotowanie takich zawijasków na pewno zajmie Wam mniej czasu, a dodatkowo można się przy nich fajnie bawić, tworząc różne, ciekawe kształty.
Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka wódki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
W misce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy mleko, wódkę oraz mąkę. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Można również użyć butelki z małym otworem. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc fikuśne wzory. Smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Na drugi dzień mogą lekko stwardnieć.
Smacznego!
inspiracja tutaj
Świetne, chętnie przygotuję!
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńTakie chrustu jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńJejciu, takich to jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńna zdjęciach to tak wygląda, że bym zjadła wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle super ten chrust :) Spróbuję zrobić na tłusty czwartek, zapowiada się mniej pracy niż przy tradycyjnych chrustach
OdpowiedzUsuńTo prawda, takie chrusty robi się szybciej :)
UsuńTakie glisty musza być pyszne;)
OdpowiedzUsuńJaaaakiieee cudne<3
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, wyszły świetne. Dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
Usuńapetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo fajnie, niecodziennie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuń