Lubicie burgery? Ja bardzo, ale tylko te w wersji domowej. Burgery przygotowane w domu są zdrowsze, smaczniejsze i przede wszystkim wiemy co jest w środku. Bułki z tego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych*
- 50 g roztopionego masła
- łyżeczka soli
+ roztrzepane jajko do posmarowania bułek i sezam do obsypania
*Używając suchych drożdży wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ok. 10 minut.
Przesianą mąkę umieszczamy w misce, robimy spore wgłębienie w mące, wlewamy podgrzane mleko (nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Lekko zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ok. 10 minut ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po wyrośnięciu ciasta lekko je wyrabiamy, dzielimy na ok. 10 części i formujemy kulki. Kulki ciasta wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, żeby powstał placek. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut, aż bułki się zarumienią.
Smacznego!
inspiracja tutaj
Najlepsze są właśnie te domowe :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńAle mają piękny kolor: ) Domowe bułki hamburgerowe są niezastąpione; ))
OdpowiedzUsuńOstatnio nie mogłam się najeść domowych burgerów! Takie dobre były :P
Usuńwyglądają perfekcyjnie :) ach ze ja mam lenia do domowego pieczywa :P
OdpowiedzUsuńNie każdy się lubi z ciastem drożdżowym, ale za to jaka później satysfakcja :)
UsuńDomowe - najlepsze! Bułeczki obiecująco się prezentują :)
OdpowiedzUsuń