niedziela, 2 listopada 2014

Czekoladowe ravioli z jabłkiem, cynamonem i sosem karmelowym

Uwielbiam ravioli, często je robię, jednak zawsze na wytrawnie. Tym razem postanowiłam spróbować wersję na słodko. Czekoladowe ravioli, w kształcie uroczych serduszek z kremowym serkiem, jabłkiem i cynamonem. Dodatkowo postawiłam na sos karmelowy i orzechy laskowe. Całość komponuję się świetnie. Danie to możemy przygotować na obiad, kolację, a nawet deser.



 Składniki:
(ok. 30 sztuk)

Ciasto:

- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju

Farsz:

- 1 opakowanie serka naturalnego typu almette
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru

Sos karmelowy:

- 100 g cukru
- 60 ml wody
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:

orzechy laskowe


Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier, cynamon oraz serek. Mieszamy do połączenia składników. W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Gotujemy do momentu aż cukier zbrązowieje. Uważamy, aby nie przypalić. Następnie dodajemy kremówkę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i staramy się rozwałkować na dwa cienkie prostokąty o grubości ok. 1-2 mm. Na jednym prostokącie kładziemy farsz w niewielkich odstępach. Drugim płatem ciasta przykrywamy nasz farsz i dociskamy palcami, aby pozbyć się powietrza. Następnie wycinamy ravioli wykrawaczem lub foremką. Gotowe ravioli odkładamy na obsypany mąką blat. Ravioli wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3 minuty. Ugotowane serduszka układamy na talerzu, polewamy sosem karmelowym i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.







 Smacznego!


10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania