poniedziałek, 10 listopada 2014

Pieczone pierogi z oscypkiem i boczkiem

Pieczone pierogi z oscypkiem, boczkiem i kremowym serkiem. Pyszne, złociste i chrupiące.



Składniki:
(ok. 25 sztuk)
  
Ciasto:

- 340 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 20 g świeżych drozdży
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli 
 
 Farsz:

- 2 cebule
 - 150 g chudego, parzonego boczku
- 2 małe, wędzone oscypki
- 1/2 opakowania kremowego serka Arla Apetina czosnek i zioła
- pieprz

Sos jogurtowo-czosnkowo-ziołowy:

- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1/2 opakowania kremowego serka Arla Apetina czosnek i zioła
- pieprz

Dodatkowo:

- jajko do posmarowania pierogów
- sezam

W misce umieszczamy przesianą mąkę, robimy wgłębienie. Nalewamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 4 łyżki oleju, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kremowy serek i mieszamy do połączenia składników. Oscypki ścieramy na tarce, dodajemy do przestudzonego farszu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Gotowe ciasto drożdżowe chwilę wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Można je lekko rozwałkować. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i odkładamy na podsypany mąką blat. Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 15-20 minut. Składniki na sos mieszamy i podajemy do pierogów.




Smacznego!


Dania z serkami kremowymi

9 komentarzy:

  1. rewelacja :) świetnie wyglądają i na pewno są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są!


    zapraszam na włoskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne nawet na obiad w pracy :) podoba mi się farsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a farsz jest bardzo fajny. Warto spróbować :)

      Usuń
  4. Wyglądają wspaniale! :)
    Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania