sobota, 15 listopada 2014

Chrupiące kulki z makaronu

Dziś przedstawiam Wam pyszne, chrupiące kulki z dodatkiem pieczarek, sera i cebulki.  Polecam!



Składniki:

- 1/2 opakowania makaronu krajanka Czaniecki
- 2 średnie cebule
- 350 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz

Do obtoczenia:

- mąka 
- 1 jajko
- bułka tarta


Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce, dodajemy do cebulki. Odstawiamy do przestygnięcia. Ser żółty również ścieramy na tarce i mieszamy z zimnym makaronem, cebulką i pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ręce obsypujemy bułką tartą i formujemy kulki. Gotowe kuleczki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lub we frytownicy. Podajemy z ulubionym sosem.
 




Smacznego!

zBLOGowani.pl

15 komentarzy:

  1. ależ one się cudownie prezentują! świetny pomysł na wykorzystanie makaronu z poprzedniego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie widziałam takich makaronowych kulek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie... przepadłam :) Świetne te kuleczki. Uwielbiam zaglądać na Twojego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie! Nigdy nie wpadłabym na tak fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadamy na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale u Ciebie pysznie, piękne zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, muszę ten przepis wykorzystać przy okazji jakiejś imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Są bardzo dobre, w smaku przypominają krokiety :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania