Pyszne, pieczone jabłka z cynamonem, orzechami i czekoladą. Miękkie i aromatyczne, idealnie na jesienne i zimowe dni. Świetnie komponują się z sosem waniliowym. Proste, szybkie i smaczne. Polecam!
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki mieszanki orzechów
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- cynamon
Sos waniliowy:
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
Górną część jabłka odcinamy na 3/4 wysokości. Wydrążamy gniazda nasienne i część miąższu, aby zmieścił nam się farsz. W miseczce umieszczamy miąższ, orzechy, pokrojoną czekoladę, cukier oraz cynamon. Całość mieszamy i nadziewamy farszem jabłka. Pieczemy w temp. 200 stopni w żaroodpornym naczyniu ok. 20-25 minut. Przygotowujemy sos. Mleko umieszczamy w rondelku, dodajemy wydrążone ziarenka wanilii. Żółtka mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy do mleka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Ważne jest, aby nie doprowadzić sosu do zagotowania, ponieważ się zważy.
Smacznego!
Deser doskonale znany z dzieciństwa, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAch i ten sos<3
OdpowiedzUsuńcóż za pyszny deser, a do tego jak uroczo podany! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńdeser ideał:)
OdpowiedzUsuńCzy to mleko w sosie można na coś zamienić? Jestem bezmleczna, a ten deser tak mi wizualnie "zasmakował", ale boję się tego mleka :( Sama nie mam pomysłu czym by zastąpić. Może woda (ale to już chyba nie to) albo sok?
OdpowiedzUsuńDorota Kalinowska
Witam. Niestety nie można niczym zastąpić mleka. Proponuję przygotować jabłka bez sosu. Może Pani również zastąpić sos waniliowy np. sosem malinowym
Usuń