Gruszka + ciasto francuskie? Brzmi banalnie. Dziś postawiłam na bardziej efektowną prezentację. Pyszna gruszka w cieście francuskim, wypełniona czekoladą, orzechami i podana z żurawiną. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a piękna prezentacja na talerzu z pewnością będzie miłym zaskoczeniem dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 4 duże, twarde gruszki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów laskowych
- jajko
- 4 łyżki żurawiny ze słoiczka
Gruszki myjemy i obieramy. Przecinamy na dwie części w połowie wysokości. Wydrążamy gniazdo nasienne. Do środka wkładamy kawałki czekolady i orzechy, następnie składamy gruszki. Ciasto francuskie kroimy w paski. Owijamy gruszki. Z pozostałego ciasta wycinamy listki. Gotowe gruszki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 minut. Podajemy z żurawiną.
Smacznego!
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, wiem, że bardzo by mi smakowała; ))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńObłęd! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne masz pomysły!
Fajnie, że się podoba :-) Dziękuję!
UsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńWow... jak ta gruszka pięknie wygląda. Chyba się skuszę i zrobię...
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńNie mam miłych doświadczeń z gruszką ale ta wyglada na prawde efektownie! Już słysze te ochy i achy gości :D super pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Przepis jest szybki i prosty! Zachęcam do spróbowania :)
Usuńświetne! :) gruszka w takim wydaniu prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńwyśmienicie wygląda aż by się zjadło nawet o tak późnej porze
OdpowiedzUsuńczy ty wysłałaś ten przepis na konkurs czy ktoś się podpiął? http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/Gruszka-w-cie%C5%9Bcie-francuskim-z-czekolad%C4%85-i-%C5%BCurawin%C4%85
OdpowiedzUsuńTak to ja wysłałam :) Dziękuję za czujność :)
UsuńWygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te gruszki :)
OdpowiedzUsuń