Sezon dyniowy trwa, więc chciałam Wam przedstawić kolejny dyniowy wypiek. Tym razem padło na pyszne, dyniowe mini chałki z cynamonową kruszonką. Zapraszam!
Składniki:
(6 mini chałek)
- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Kruszonka:
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania chałek
Mąkę umieszczamy w misce, robimy wgłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajko i puree z dyni. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, rozcieramy miedzy palcami tworząc grudki. Wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, które dzielimy jeszcze na 3 równe części. Formujemy wałeczki i zaplatamy, jak warkocz. Końce podwijamy pod spód. Gotowe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 25-30 minut.
Wygląda smacznie, a to, że nie jest taka zwyczajna tylko nastraja dodatkowo :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńwygląda świetnie i do tego jeszcze ten kolor!
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńTa kruszonka <3
OdpowiedzUsuńmam dynię, na którą nie miałam pomysłu, także dzięki za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńKolor zniewala!
OdpowiedzUsuńmają genialny kolor :) chce taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze skojarzenie jak zobaczyłam te chałki to, że wyglądają jak sztabki złota:D
OdpowiedzUsuńPiękny kolor. Trochę słońca w te szare dni :)
OdpowiedzUsuńAleż są śliczne! :)
OdpowiedzUsuńPiękny mają kolor :-)
OdpowiedzUsuń