Szarlotkowy parfait z orzeszkami to idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia. Lekko, zdrowo i szybko. Przygotowując parfait w słoiczku spokojnie możemy zabrać go ze sobą np. do pracy.
Składniki:
(2 porcje)
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 łyżki orzeszków w miodzie Felix
- 200 g jogurtu naturalnego
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gotujemy ok. 5 minut, aby jabłka zmiękły. Orzeszki w miodzie siekamy na mniejsze kawałki. Słoiczki napełniamy warstwą jabłek, następnie dodajemy siekane orzeszki w miodzie, jogurt naturalny, ponownie jabłka, orzeszki i jogurt. Całość posypujemy odrobiną cynamonu. Do dekoracji możemy użyć skórki z jabłek, tworząc różyczki.
Smacznego!
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMmm takie desery to ja lubię <3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno pachnie obłędnie... świetny pomysł na niebanalną przekąskę :) Muszę się pochwalić, że w końcu też stałam się właścicielką tych cudnych słoiczków. Pozdrawiam! Olka
OdpowiedzUsuńświetny lekki deserek z darami jesieni :)
OdpowiedzUsuńParfait kojarzył mi się zawsze z lodami :) A tu taki pyszny deser, bez lodów ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia!
Ojjj chciałabym taką przekąskę do pracy :)
OdpowiedzUsuń