poniedziałek, 6 października 2014

Szarlotkowy parfait z orzeszkami

Szarlotkowy parfait z orzeszkami to idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia. Lekko, zdrowo i szybko. Przygotowując parfait w słoiczku spokojnie możemy zabrać go ze sobą np. do pracy.





Składniki:
(2 porcje) 

- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 łyżki orzeszków w miodzie Felix
- 200 g jogurtu naturalnego


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gotujemy ok. 5 minut, aby jabłka zmiękły. Orzeszki w miodzie siekamy na mniejsze kawałki. Słoiczki napełniamy warstwą jabłek, następnie dodajemy siekane orzeszki w miodzie, jogurt naturalny, ponownie jabłka, orzeszki i jogurt. Całość posypujemy odrobiną cynamonu. Do dekoracji możemy użyć skórki z jabłek, tworząc różyczki. 







Smacznego!


Popołudnie z Felixem

9 komentarzy:

  1. Mmm takie desery to ja lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i na pewno pachnie obłędnie... świetny pomysł na niebanalną przekąskę :) Muszę się pochwalić, że w końcu też stałam się właścicielką tych cudnych słoiczków. Pozdrawiam! Olka

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny lekki deserek z darami jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Parfait kojarzył mi się zawsze z lodami :) A tu taki pyszny deser, bez lodów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! *.*
    Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj chciałabym taką przekąskę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania